Dawood hyllades – minns den brinnande husvagnen

NĂ€r andra tittade pĂ„ fattade den dĂ„ 17-Ă„riga Dawood Alizadeh ett snabbt beslut, nĂ„got han sedan hyllades för. "Jag minns att det luktade otroligt otĂ€ckt och att det brann pĂ„ hans ben nĂ€r jag drog ut honom." Nu vill Eskilstuna-Kuriren veta vem du tycker ska hyllas för sin insats – hjĂ€lp oss utse Årets lokala hjĂ€lte 2020.

För tre Är sedan rÀddade 21-Äriga Dawood Alizadeh livet pÄ en Àldre man nÀr han drog ut honom ur en brinnande husvagn. "Jag skulle göra samma sak om det hÀnde i dag."

För tre Är sedan rÀddade 21-Äriga Dawood Alizadeh livet pÄ en Àldre man nÀr han drog ut honom ur en brinnande husvagn. "Jag skulle göra samma sak om det hÀnde i dag."

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-09-29 19:29

Det var i slutet av september 2017 som en hÀftig brand bröt ut i en husvagn pÄ Vilsta camping.

– Jag bodde i en av stugorna pĂ„ Vilsta sporthotell dĂ„ och stod utanför trappen för att fixa med min cykel. Det hade börjat skymma och plötsligt hörde jag en hög smĂ€ll och sĂ„g flammor frĂ„n campingomrĂ„det. Jag sprang dit och sĂ„g att det brann hĂ€ftigt i en av husvagnarna, sĂ€ger Dawood Alizadeh nĂ€r tidningen trĂ€ffar honom tre Ă„r senare.

Han kom till Eskilstuna som ensamkommande frÄn Afghanistan hösten 2015 och tÀnker ibland fortfarande pÄ de dÀr dramatiska minuterna.

– NĂ€r jag kom fram hade det redan samlats flera mĂ€nniskor vid olycksplatsen. Jag visste att det bodde en man och en kvinna i husvagnen och kvinnan hade tagit sig ut. Jag hörde henne skrika och hon pratade jĂ€ttesnabbt. Jag förstod inte mer Ă€n att hon ville ha hjĂ€lp.

Det visade sig att mannen hade ramlat och blivit kvar liggande inne i det brinnande förtÀltet.

– Han mĂ„ste komma ut. Jag mĂ„ste hjĂ€lpa honom, tĂ€nkte jag. Vi var flera pĂ„ plats. NĂ„gra backade undan, andra stod bara och kollade pĂ„.

Dawood Alizadeh tog sig in till mannen och sÄg att han rörde pÄ sig. Resten av hÀndelsen beskriver han som stressig, kaotisk och en stund lite hopplös.

– Det brann dĂ€r inne och det brann i mannens klĂ€der. Det luktade otroligt otĂ€ckt och jag försökte slĂ€cka elden pĂ„ hans kropp genom att slĂ„ pĂ„ den med mina hĂ€nder. Sen försökte jag försökte lyfta honom, men han var tung.

Han samlade all kraft han kunde, fattade tag om mannen och lyckades slÀpa ut honom pÄ grÀsytan.

undefined
Dawood Alizadeh nÄgra dagar efter branden dÄ han ÄtervÀnde till olycksplatsen tillsammans med tidningen.

Varför tror du att du agerade som du gjorde?

– Jag Ă€r frĂ„n Afghanistan och dĂ€r sĂ„g jag flera gĂ„nger mĂ€nniskor i nöd. Jag vill gĂ€rna hjĂ€lpa folk och nĂ€r jag hörde mannens skrik sĂ„ sprang jag bara in.

Ett par minuter efter det att Dawood Alizadeh lyckats fÄ ut den brÀnnskadade mannen anlÀnde ambulans och rÀddningstjÀnst.

– DĂ„ kĂ€nde jag mig riktigt uppstressad. Jag klarade knappt av att prata med polis eller med ambulanspersonal efterĂ„t. Det Ă€r fortfarande suddiga minnesbilder.

Mannen som Dawood Alizadeh sannolikt rÀddade livet pÄ Ädrog sig 40-procentiga brÀnnskador, vilket betraktas som allvarligt men inte livshotande.

– Jag har försökt fĂ„ tag i mannen efterĂ„t för att kolla hur han har det, men jag har aldrig hört nĂ„got.

Tror du att du skulle agera likadant i dag?

– Absolut, jag skulle inte tveka en sekund. NĂ€r folk behöver hjĂ€lp ska man stĂ€lla upp. Jag Ă€r bara mĂ€nniska men efter att jag gjorde som jag gjorde var mina kĂ€nslor jĂ€tteglada, sĂ€ger Dawood Alizadeh.

Knappt tvÄ mÄnader efter branden bjöds Dawood Alizadeh in till brandstationen i Eskilstuna dÀr han bland annat belönades med diplom och pengar frÄn Brandskyddsföreningen, som tack för en livsavgörande insats.

– Vi vill uppmĂ€rksamma insatser som kan inspirera andra och som avgjort minskat konsekvenserna vid den hĂ€r olyckan, sa Sara Fröbohm, utbildningssamordnare pĂ„ RĂ€ddningstjĂ€nsten i Eskilstuna, vid ceremonin.

undefined
För sin modiga insats bjöds Dawood Alizadeh till brandstationen dÀr han bland annat fick ta emot diplom av rÀddningstjÀnstens chef, Lars Lagebo.

Nu lanserar Eskilstuna-Kuriren Årets lokala hjĂ€lte dĂ€r vi vill lyfta fram och hylla personer som bidragit till nĂ„got positivt för vĂ„ra lokala orters samhĂ€llsutveckling. Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet sĂ€tta ljuset pĂ„ alla som gör nytta och skillnad för andra mĂ€nniskor.

– Det finns mĂ„nga mĂ€nniskor som med sina insatser bidragit med nĂ„got extra och det vill vi uppmĂ€rksamma. Dessutom fĂ„r vi som tidning chans bjuda pĂ„ positiv lĂ€sning.

Jenny Hoflund Bergvall ser fram emot mĂ„nga nomineringar – oavsett om det handlar om heroiska insatser eller om eldsjĂ€lar som sliter pĂ„ i det dolda.

– Vi vill att konceptet Ӂrets lokala hjĂ€lte” ska vara brett och vi vill ha in nomineringar av sĂ„vĂ€l stora som smĂ„ insatser – sĂ„dant som gjort gott för vĂ„ra orter och dess invĂ„nare, sĂ€ger Jenny Hoflund Bergvall.

SÄ hÀr sÄg det ut pÄ kvÀllen nÀr husvagnen brann pÄ Vilsta camping i september 2017. Brandförloppet var snabbt och husvagnen blev helt utbrÀnd.
SÄ hÀr sÄg det ut pÄ kvÀllen nÀr husvagnen brann pÄ Vilsta camping i september 2017. Brandförloppet var snabbt och husvagnen blev helt utbrÀnd.
SÄ gÄr nomineringen till

Den lokala hjÀlten ska vara en person med lokal anknytning som har gjort nÄgot sÀrskilt för nÄgon eller nÄgra i vÄrt spridningsomrÄde.

Nomineringen ska innehÄlla en motivering om varför just den personen Àr din lokala hjÀlte och för vem/vilka det har gjort nytta.

Uppge namn och kontaktuppgifter till bÄde dig sjÀlv och den som nomineras.

Nomineringen skickas senast den 31/10 via epost till lokalhjalte@ekuriren.se.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!