Regionstyrets fakta visar inte hela verkligheten

Den fakta som regionstyret nyligen presenterade i en debattartikel Àr visserligen korrekt, men perspektivet Àr sÄ smalt att den verklighetsbild de mÄlar upp Àr ofullstÀndig.

Den fakta som regionstyret nyligen presenterade i en debattartikel Àr visserligen korrekt, men perspektivet Àr sÄ smalt att den verklighetsbild de mÄlar upp Àr ofullstÀndig.

Foto: Montage

Ledare2024-05-01 18:26
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Den styrande minoriteten i regionen (M, VFP, C, KD) framför gemensamt i en debattartikel (27/4) Ă„sikten att de som kritiserar styret inte har koll pĂ„ fakta. De har dĂ€rför fattat pennan för att delge artikelns lĂ€sare ”lite klargöranden.” 

Syftet Ă€r att fĂ„ dem som kritiserar styret – bland andra den hĂ€r ledarsidan – att rĂ€tta sig i ledet och anamma styrets syn pĂ„ saken. 

Det Àr bara det att styrande minoriteten enbart ser en mycket begrÀnsad del av verkligheten, eftersom de har satt pÄ sig ett par extra stora skygglappar.

Det finns en engelsk term för det de gör ”cherry picking”. Det handlar om att man enbart lyfter fram den fakta som talar för den egna saken. De klargöranden som regionstyret presenterar Ă€r sĂ„ledes korrekta, men perspektivet Ă€r sĂ„ smalt att deras verklighetsbild Ă€r ofullstĂ€ndig. 

Mest utrymme i debattartikeln fĂ„r regionens ekonomiska situation. LĂ€sarna serveras följande fakta: ”Den styrande koalitionen tog ansvar och visade redan i budget för 2023 att man tar regionens ekonomiska utmaningar pĂ„ allvar.” DĂ€refter följer en rad punkter med exempel pĂ„ vad styret gjort för att sanera ekonomin. 

Men man nĂ€mner inte med ett ord att Region Sörmland har stora och eftersatta strukturproblem. Det grundlĂ€ggande problemet Ă€r att regionens kostym Ă€r för stor. Att dra Ă„t svĂ„ngremmen genom att exempelvis lĂ€gga ett sparbeting pĂ„ 500 miljoner kronor drar visserligen in byxorna i midjan sĂ„ det gör ont i regionkroppen, men resten av tyget fladdrar Ă€ndĂ„ i vinden. 

Det andra klargörandet handlar om varslet av 700 anstĂ€llda. Att varsla personer Ă€r precis som styret poĂ€ngterar inte detsamma som att ge dem sparken. MĂ„let de sĂ€tter upp att ”de flesta neddragningarna av personal ska ske med naturliga avgĂ„ngar, pensioner och vakanser som inte tillsĂ€tts,” Ă€r görligt.

Men styret nĂ€mner samtidigt inte med ett enda ord vilka effekter detta fĂ„r i kombination med besluten att dra ned pĂ„ hyrpersonal till ett absolut minimum och införa anstĂ€llningsstopp inom hela organisationen. 

En kvalificerad gissning Ă€r att det inte kommer att gĂ„ sĂ„ bra. Det Ă€r bara att jĂ€mföra vilka effekter som VĂ„rdförbundets blockad har fĂ„tt för verksamheten. NĂ€r den ordinarie personalen inte fĂ„r arbeta övertid och timvikarier inte kan anstĂ€llas Ă€r regionen inte sĂ€ker pĂ„ att man ens kan klara den akuta vĂ„rden i alla lĂ€gen. 

Till sist tar man upp vĂ„rdcentralen i Gallerian i Eskilstuna, som fick stĂ€nga pĂ„ grund av för fĂ„ patienter. 

Inom primĂ€rvĂ„rden fĂ„r patienterna sjĂ€lva vĂ€lja vilken vĂ„rdcentral man vill lista sig pĂ„. En grundlĂ€ggande tanke med detta system Ă€r att vĂ„rdcentraler som patienterna ratar ska stĂ€ngas – pĂ„ sĂ„ sĂ€tt ska vĂ„rdens kvalitet förbĂ€ttras. 

Men att patienterna skulle vÀlja bort en av regionens egna vÄrdcentraler verkar man inte ens ha övervÀgt som en möjlighet. SÄ regionens tjÀnstemÀn tecknade ett hyreskontrakt som kostar nÀrmare fem miljoner kronor Ärligen fram till 2039 dÄ avtalet löper ut. Nu stÄr lokalerna tomma.

Men styret nĂ€mner över huvud taget inte kostnaden för lokalen i sin artikel. De konstaterar dock att regionen utreder om andra verksamheter kan ta över lokalerna. 

Regionstyrets klargörandet ger deras önskade bild av verkligheten. InvÄnarna och vÀljarna i Sörmland gör dÀrför bÀst i att söka sin fakta bland flera olika kÀllor.