Rester frÄn köttindustrin blir till kÀrlekssymboler

Slaktavfall och krossade löss – Ă€r det verkligen vad du vill ge din kĂ€resta? InsĂ€ndarskribenten föreslĂ„r i stĂ€llet veganska alternativ.

Slaktavfall och krossade löss – Ă€r det verkligen vad du vill ge din kĂ€resta? InsĂ€ndarskribenten föreslĂ„r i stĂ€llet veganska alternativ.

Foto: JESSICA GOW

InsÀndare2023-02-14 06:39
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

GÄr man i normens fotspÄr Àr en chokladask eller geléhjÀrtan ett sjÀlvklart val nÀr det ska visas kÀrlek och uppskattning, men Àr innehÄllet verkligen ett tecken pÄ kÀrlek?

För att det ska bli mjölkchoklad behöver en ko insemineras med sperma. Nio mÄnader senare föder hon sin unge. Kalven tas snabbt ifrÄn henne för att mjölken ska sÀljas.

Är kalven en hane, dödas han enbart nĂ„gra mĂ„nader gammal, honorna Ă€r förpassade till mjölkslaveriet sĂ„ lĂ€nge de Ă€r lönsamma, cirka fem Ă„r, sedan dödas Ă€ven de för att bli köttprodukter. Resterna frĂ„n köttindustrin anvĂ€nds sedan, cyniskt nog, för att skapa den yttersta symbolen för kĂ€rlek; Ett hjĂ€rta!

GeléhjÀrtan tillverkas genom att resterna frÄn dödade och styckade djur kokas och blir gelatin, tillsammans med socker blandas det till en sörja som fÀrgas röd med Àmnet karmin som Àr krossade löss, motsvarar verkligen innehÄllet det du vill ge din kÀresta?

Du kan skona bÄde djur och mÀnniskor frÄn slakterierna och kakaoodlingarna, genom att skippa animalier och billig choklad. För vill du verkligen bekosta dessa verksamheter, för att ge godis till din Àlskling?

Fira ALLA hjÀrtans dag, alla dagar, lÀmna normens bittra eftersmak, var med och stoppa slakten!

Krama din nÀsta, lev som vegan och varför inte ge en slant i din kÀrestas namn till nÄgon av alla utsatta i samhÀllet istÀllet?

Kram!