Stölden kom till polisens kännedom på tisdagen. Detta efter att skolan gjort en polisanmälan, bara två dagar innan det nya läsåret började.

På torsdagsmorgonen kunde rektor Nina Lidfors berätta att det var mellanstadieelevernas datorer som stals från Gripsholmsskolan. Datorerna är av något äldre modell, och ska ha ett anskaffningsvärde på 1,8 miljoner kronor.

– Det är nypriset, värdet när skolan köper in datorerna. Men de kan ju inte köpa begagnade datorer så förlusten för skolan får ses som väldigt stor, säger Eva Tördahl som är polisens förundersökningsledare.

Rektor Nina Lidfors berättar att skolan har tänkt att dra ner på datoranvändandet något i undervisningen och säger därför att det inträffade inte är någon katastrof, rent pedagogiskt:
– Det är så mycket skärmtid för barnen ändå i dag. Men det är klart att de ska ha tillgång till datorer. Lösningen just nu blir att eleverna får dela datorer med varandra.

Det var en lärare som upptäckte stölden ur de skåp som datorerna förvarades i.

– Vi trodde först att vår datortekniker hade tagit dem för att göra uppdateringar. Vi kunde inte tro att de hade stulits, säger Nina Lidfors.

Hon beskriver stölden som ”elegant och sofistikerad”:

– Det måste ha varit någon som haft kunskap om var de fanns.

Polisens tekniker var på plats på skolan på torsdagsförmiddagen, samtidigt som skolans elever började sitt läsår, för att undersöka brottsplatsen.

– Teknikerna håller på att analysera material, men om det finns några spår eller så kan jag inte svara på i dag. Vi fortsätter att jobba med det vi har och med att prata med folk runtomkring, säger Eva Tördahl som hänvisar till förundersökningssekretessen som svar på flera frågor.

Hur gärningspersonen har tagit sig in i byggnaden är inte klarlagt.
– Enligt vad som är känt nu finns det inga brytmärken på ytterdörrarna. Och vad jag känner till så har man inte kommit in genom tak eller fönster. Hur man har gått in är en av sakerna vi försöker ta reda på, säger Eva Tördahl.

Strängnäspolisen publicerade på onsdagen ett inlägg på Facebook. Allmänheten uppmanas att vara uppmärksam, om de erbjuds köpa en dator av samma typ som stals.

"I går inkom en anmälan till polisen om att 150 stycken macbook datorer stulits från en skola i Strängnäs kommun. Datorerna är av betydande värde och kommer sannolikt försöka säljas i närtid. Blir du erbjuden att köpa en begagnad macbook dator, var uppmärksam! Köp inte för att det verkar billigt, kontrollera kvitton och annat som kan styrka att datorn är ärligt inköpt", skriver kommunpolisen Peter Sigurd.

Eva Tördahl understryker att den som köper en stulen dator kan göra sig skyldig till brottet häleri.
­– Det finns inget godtrosförvärv längre. Man har skyldighet att i alla fall så långt det går förvissa sig om att det inte är stulet gods, säger hon.
Den som har upplysningar att lämna kring stölderna uppmanas att kontakta polisen i Strängnäs via telefonnummer 114 14.