Projektledarna Annica Gustafsson och Vanda Kehr fick idén till projektet 2018. En idé som föddes ur ett gemensamt intresse för odling och hållbarhet. Med projektet vill de skapa utökad förståelse för matens ursprung och hur man tar hand om jorden. Projektets huvudsakliga syfte är att bidra till en lokal, hållbar matförsörjning i Länna och även stärka gemenskapen i bygden.

 Nu har de fått klartecken från Jordbruksverket att starta sin satsning, även om de redan har tjuvstartat.

– Först fick vi ett godkännande från Leader Södermanland så vi satte igång redan i våras, säger Annica Gustafsson.

Artikelbild

| Projektledarna Annica Gustafsson och Vanda Kehr fick idén till projektet 2018.

En del av projektet handlar om att starta en pilotodling tillsammans med Länna förskola.

– Vi har redan byggt en pallkrageodling i anslutning till förskolan. Det finns en grind som barnen kan gå direkt ut till odlingen genom. Det är viktigt att lära barnen om matens ursprung och hur man tar hand om jorden, säger Annica Gustafsson.

Man har även ett samarbete med Länna hembygdsförening och tidigare i höst anordnades en gemensam framtidsworkshop där de spånade idéer inför framtiden. Man har även hunnit med att anordna en skördemarknad tillsammans med hembygdsföreningen.

– Vi har ju redan haft en byloppis här under några år och i år utökade vi den till att även vara en skördemarknad, säger Annica Gustafsson.

Artikelbild

| Det är bara en grind som skiljer Länna förskola från odlingen så att barnen ska kunna ha tillgång till den så ofta som möjligt.

Projektet har startats tillsammans med Leader Sörmland, som arbetar med landsbygdsutveckling.