En har ett stadigt grepp om en leksaksmus och utdelar några snabba kickar med baktassarna mot sitt byte. En annan tittar slött upp från sin viloplats, en hylla med god uppsyn över allt som händer. En tredje jamar monotont som för att påkalla uppmärksamhet. Det är dags för kvällsmat när Djurskyddet Strängnäs volontärer är på plats för dagens andra arbetspass, och serveringen verkar inte gå snabbt nog.

– Är du hungrig? frågar Micael Johannssen när han öppnar grinden till den högljudda herren.

På katthemmet i Löt finns plats för 26 djur i elva burar, varav fem har ett hägn utomhus som katterna når genom luckor i väggen. Det är inte alltid katterna kommer överens med varandra och kan dela bur, så vanligtvis är det aldrig så många individer på hemmet som föreningen har tillstånd för.

Artikelbild

| I Micael Johannssen, Ulrika Andersson och Christina Holmbergs uppgifter ingår att ge katterna mat och omvårdad, hålla rent i deras burar ­– samt att kela och busa. Djurskyddet Strängnäs har 24 volontärer, och söker fler som kan hjälpa till med Roxy och de andra katterna på hemmet i Löt.

– Det är inte fullt just nu. Vi har heller inte fått in några kattungar ännu, de brukar komma så här på sensommaren. Vi håller några platser i beredskap för det, när folk ringer och vill omplacera sina katter på grund av allergi eller så. Kattungar går alltid före, säger Christina Holmberg som är ordförande för Djurskyddet Strängnäs.

De flesta katterna som kommer till hemmet är hittekatter. En del hamnar där efter att deras husse eller matte har avlidit, andra för att livssituationen i deras familjer har förändrats. I genomsnitt bor katterna på Strängnäs katthem i tre månader, innan de får komma till nya människor.

– Det har minskat med katter. Vi känner att vårt arbete med att informera om att kastrera och id-märka sina katter har gett resultat. I början var det alltid fullt, berättar Christina Holmberg.

Djurskyddet Strängnäs är en ideell förening som startades 1870. Länge nyttjade föreningen ett katthem i Kjula, men när det las ner kände medlemmarna att de behövde ordna ett eget. Katthemmet i Löt öppnade 2004, och Christina Holmberg var en av eldsjälarna som såg till att det blev verklighet.

Artikelbild

| Femåriga Abby kom till katthemmet med sin kompis Tony och de söker nu ett nytt hem tillsammans, berättar Djurskyddet Strängnäs ordförande Christina Holmberg.

– Den här gamla ladugårdsbyggnaden hade stått tom i många år. Det fanns inga fönsterrutor och det låg ett tjockt lager med gödsel över hela golvet. Så det var bara att börja gräva, minns ordföranden.

15-årsjubileet uppmärksammades med öppet hus och loppis i söndags. Nu på lördag ska Djurskyddet Strängnäs delta på Mälardagen, det lokala föreningslivets stora uppvisningsdag i Västerviken. Evenemanget pågår mellan klockan 11 och 15, det bjuds på prova på-aktiviteter och underhållning.