Roganovic: "Det går inte att stoppa honom"

Eric Johansson har tagit hela Handbollsligan med storm under säsongsinledningen. Och steget från talang till dominant. "Det har klickat bra hittills" säger 19-åringen.

Eric Johansson har vuxit ut till en av Guifs absolut viktigaste spelare i årets Handbollsliga.

Eric Johansson har vuxit ut till en av Guifs absolut viktigaste spelare i årets Handbollsliga.

Foto: Anders Nilsson

Handboll2019-10-14 18:30

Säsongen 2017-2018 blev det 31 mål på 28 matcher i Handbollsligan. Förra året noterades han för 46 på 30. I år går Guiftalangen Eric Johansson mot sitt stora genombrott och har redan efter sju(!) matcher krossat sitt tidigare målrekord i den svenska högstaligan. 

– Jag vet faktiskt inte varför det gått så bra. Men jag har tränat hårt och lyckats hålla en stabil nivå såhär långt. Sen sätter lagkamraterna mig i bra lägen, det har klickat helt enkelt, säger 19-åringen som leder hela skytteligan på sina 53 fullträffar. 

Känner du en revansch från i fjol då du inte fick spela så mycket?

– Ja, jag fick inte den speltid som jag tycker att jag borde fått då. Jag fick aldrig riktigt visa vad jag kunde så det är klart att jag känner mig nöjd nu. Jag har fått ett stort förtroende från Zoran (Roganovic) och det är bara att tacka genom att göra sitt bästa för att leva upp till det.

Men 19-åringen har mer än bara målskytte i sin repertoar. Med sina 15 assist är han internt endast slagen av Rickard Åkerman och enligt tränaren Zoran Roganovic finns det specifikt en gren där Johansson bidrar lite extra.

– Det som lätt glöms bort i sammanhanget är hans försvarsspel. Där är han enormt viktig för oss som trea i 6–0-försvar och som spets i 5–1, säger Roganovic.

– Jag valde tydligt inför säsongen att satsa på Eric som förstaval. Jag såg hans kvaliteter och hur bra han skulle kunna bli, även om jag är lite överraskad över att det har gått så fort. Det är jättekul att få se en sån utveckling. 

Har du, som gammal storskytt, gett honom några tips?

– Ja, jag har slängt till honom ett par. När jag själv spelade så visste jag ganska väl vad som behövdes för att göra tio mål. Eric har också en hög kapacitet och kommer alltid göra fem, sex mål per match. Det går inte att stoppa honom i Handbollsligan i år.

Flera fina laginsatser på sistone har dock fått snöpliga slut. Under tisdagen väntar nollpoängaren Varberg på bortaplan.

– Det är en match som vi måste vinna. Vi ligger inte så bra till i tabellen och Varberg kommer vara hungriga på sina första poäng. Men vi ska se till att de inte kommer mot oss, säger Johansson. 

– Det blir en tuff match och de spelar lite annorlunda än andra lag med utgrupperat försvar. Men vi har förberett oss bra under veckan som gått och hoppas behålla kyla och lugn i vårt anfallsspel, säger Roganovic som åker till västkusten med full trupp.

Guiftränaren Zoran Roganovic är mycket nöjd med Johanssons säsongsinledning.
Guiftränaren Zoran Roganovic är mycket nöjd med Johanssons säsongsinledning.
Eric Johansson 2019

Inom parentes anges placering i Handbollsligans statistik.

Matcher: 7

Mål: 53 (1)

Målsnitt: 7,57 mål per match (1)

Assist: 15 (18)

MEP-värde (Most effective player): 34,47 (1)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!