Hemmabyggt hemma-SM i Eskilstuna

Eskilstunatjejen Katrin Amann är regerande SM-mästarinna i klättringsgrenen lead. När årets mästerskap går av stapeln i Eskilstuna är det hon som har byggt samtliga banor. "Som att måla en tavla."

Eskilstuna Klätterklubbs Katrin Amann har byggt banorna till året hemma-SM. Dock kommer hon inte vara med och tävla själv.

Eskilstuna Klätterklubbs Katrin Amann har byggt banorna till året hemma-SM. Dock kommer hon inte vara med och tävla själv.

Foto: Jon Alexandersson

Klättring2019-11-16 07:00

På lördag smäller det i Bollhuset ute i Årby när Eskilstuna Klättringsklubb för andra gången i rad arrangerar ett svenskt juniormästerskap i grenen lead. Nytt för i år är att även senior-SM i samma gren samtidigt går av stapeln på samma väggar.

– Det kommer bli en intensiv men rolig dag, konstaterar Katrin Amann från Eskilstuna Klätterklubb som har ansvarat för banbygget.

Under knappt två veckor hon tillsammans med två andra färdigställt banorna, eller lederna som de kallas i det här fallet, och allt är i sin ordning inför helgens klättringsfest. 

– Det tar sin tid att bygga upp alla leder. Under torsdag till söndag förra veckan var vi på plats här under nästan tolv timmar per dag. Det är ett spännande arbete, ungefär som att måla en tavla. Man vet aldrig riktigt hur slutresultatet blir, säger Katrin och skrattar. 

Hon själv är långt ifrån okänd i klättersvängen. Hon är i skrivande stund regerande svensk mästarinna i lead, en titel hon blir av med på lördag.  

– Jag själv kommer inte delta. Dels har jag varit skadad under en längre tid och sen är det ju jag som byggt upp banorna. Det hade blivit ganska orättvist, de som tävlar får aldrig ha testat eller sett banan innan själva tävlingen. 

Totalt är det omkring 80 anmälda seniorer och juniorer som gör upp på väggarna. Lead innebär att varje tävlande bara får en chans på banan; tappar man greppet är klättringen över. 

Till vardags bor och studerar Katrin i Göteborg men hon tävlar ändå alltid för hemmaklubben där allting startade.

– Det är självklart för mig. Här har jag ju varit längst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!