Freskgård OS-kvalad med Techno

Nu kan Anna Freskgård börja fokusera helt på OS. Techno är kvalad och fick beröm av stjärnryttare.

Anna Freskgård och Techno har visat att de kan klara av även fyrstjärnig lång klass.

Anna Freskgård och Techno har visat att de kan klara av även fyrstjärnig lång klass.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Fälttävlan2019-10-14 14:14

Det blev ett lyckligt slut på ett år kantat av problem. Anna drog på sig en axelskada tidigt på säsongen och under vårkanten skadade sig förstahästen Fly Away, dock lindrigt. Därför fick tävlingssäsongen planeras om ett antal gånger. Nu under hösten har Tystbergaryttaren, som tävlar för Strömsholms RF, i varje fall noterat det ena bra resultatet efter det andra.

Två korta fyrstjärniga tävlingar slutade med en 17:e plats (Strzegom) och en sjätte (Sopot). Vid helgens tävlingar i Nederländerna gjorde ekipaget debut i den långa klassen.  Det slutade med en 47:e plats av 98 startande.

– Jag är otroligt nöjd, säger Anna, som är lite småtrött efter att ha kört hem genom Europa under natten och morgontimmarna. 

– Känslan genom hela tävlingen var bra. Det gick lätt och var stabilt. I dressyren fick vi bra betalt, terrängen gick oerhört lätt vilket också kändes bra. Det är ändå bara tredje starten i fyrstjärnigt och det var en helt annan typ av atmosfär än tidigare på tävlingsplatsen.

Anna berättar att galopparbetet hon lagt ned sedan Sopot börjat ge resultat.

– Jag ville att han skulle bli snabbare, vara mer explosiv i landningarna och nu kändes han fräsch. Den svenska veterinären sa också att han var vältränad.

Tyvärr fick ekipaget ett kostsamt riv i terrängen vilket gav 11 minuspoäng och i söndagens banhoppning blev det två rivna hinder.

– Det var svårt att klara tiden så på bekostnad av att rida snabbare så gick vi inte felfria. Men han hoppade stort. Vi behöver bara träna på att han ska vara lite mer rädd om sig själv.

Hon fick dock beröm av många ryttare, bland annat australiensaren Chris Burton som blev individuell femma på OS 2012 och tog brons med laget.

– Han gillade Box Qutie också, men nu sa han att jag hittat en värdig ersättare för henne, säger Anna och beskriver fuxen som cool, sansad och inte ett dugg nervös.

– Han äger hela tävlingen när han går in på banan...ha ha.

Med Techno OS-kvalad kan hon nu ta upp Fly Away på samma nivå. Han behöver bra resultat i en kort fyrstjärnig och sedan en lång.

– Så om några veckor (14-17 november) åker vi till Frankrike, Techno får kanske följa med också om han känns fräsch. Sedan kanske det blir Portugal tidigt i vår 

I Boekelo avgjordes även finalen i Nations Cup. Sverige ledde inför tävlingen och trots dåliga resultat där så behöll man ändå förstaplatsen. Bäst gick det för Hanna Berg med Quite Survivor som blev 42:a individuellt.

Vid tävlingarna i Boekelo gick terrängen över förväntan.
Vid tävlingarna i Boekelo gick terrängen över förväntan.
Karta: Boekelo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!