M måste släppa handbromsen i klimatpolitiken!

Gruppledarna för MP Eskilstuna menar att forskningen visar att vi måste ändra vårat transportsätt och de som kan välja cykeln har en win-win situation för både klimatet och hälsan.

Gruppledarna för MP Eskilstuna menar att forskningen visar att vi måste ändra vårat transportsätt och de som kan välja cykeln har en win-win situation för både klimatet och hälsan.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2020-01-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik påMiljöpartiet är ute och cyklar10/01.

Miljöpartiet har en budget med konkreta, fullt finansierade klimatsatsningar på bl a en cykelinfrastruktur. Vi berättade om dessa satsningar i en ledare publicerad den 24/12. Moderaterna säger att de bävar för miljöpartiets satsningar - vi bävar för Moderaternas klimatfientliga politik och konstaterar att repliken inte anger någon klimatsatsning som M vill göra. 

MP ser till det forskningsläge som råder, det råder inget tvivel-vi måste göra ändringar i hur vi transporterar oss, vad vi äter och hur vi konsumerar för att kunna ge våra barn förutsättningar för ett gott liv. Om det blir lättare att välja cykel istället för bil, så får de som verkligen behöver bilen lättare att ta sig fram istället för att sitta fast i en bilkö. Men handen på hjärtat, Eskilstuna är en liten stad och det finns goda möjligheter att cykla till det mesta, särskilt om kommunen tillhandahåller cykelbanor som är säkra. Därtill främjar cyklandet också en bättre hälsa, en win-win för både klimatet och hälsan. 

I sin replik anser M att satsningar som handlar om jämställdhet inte imponerar på dem. Däremot menar M att viktigare utmaningar finns som omsorg, skola och vård. Men, under deras styre har ju både skolan, vården och omsorgen vittnat om enorma problem med resurser, både ekonomiska och personella. Det ekonomiska sparläge kommunen befinner sig i är M medskapare av. Att sluta marginalisera andra grupper genom att införa ett könsneutralt begrepp för brandman står inte i konflikt med andra satsningar. 

Australien brinner, körsbärsträden blommar i Stockholm, djur riskerar utrotning. I detta läge väljer M att raljera över att MP vill göra det lättare att välja cykeln. Nej, den inställningen håller inte, vi uppmanar Moderaterna att släppa handbromsen och växla upp klimatpolitiken!