Insändare Det blåser alltid i Sverige. Moderatledaren Ulf Kristersson är full av respekt och omtänksamhet när det gäller svensk elproduktion. Han är den främste ivraren att driva kärnkraften i Ringhals 1 och 2 vidare, trots att ägaren Vattenfall säger att de verken är för dyra att reparera och nu drivs med ekonomisk förlust.

Dessvärre lider Kristersson brist på kunskap vad gäller Sveriges energikapacitet och hur det blåser. 

Energimyndigheten påpekar att Sverige även efter stängning av Ringhals 2 kan fortsätta exportera av sitt stora elöverskott tack vare fortsatt drift av sju kärnkraftverk, nuvarande vattenkraft och snabbt ökande vind- och solenergi. 

Stängningen av Ringhals 2 vid årsskiftet, utgör 4-5 procent av svensk elproduktion, vilket motsvarar tre månaders produktion av nuvarande antal vindkraftverk. När Ringhals 1 stänger 2021 har Sverige 20 – 25 år på sig med fortsatt kärnkraft, enligt fattade beslut.

Att vindkraften har kapacitet att ersätta Ringhals tror inte Ulf Kristersson på, utan har i tv sagt att det inte alltid blåser i Sverige, en uppfattning han upprepade i Ekots lördagsintervju (P1) lördagen 21 december. 

Sanningen är att det alltid blåser. Hans Bengtsson på SMHI säger att det alltid har blåst i Sverige och att det alltid fortsätter blåsa i vårt långsträckta land. Internationell standard är att mäta vindar på 10 meters höjd. Vindkraftverkens vingar är betydligt högre än så. Det händer aldrig någonsin, påpekar Bengtsson, att det är vindstilla i hela Sverige. 

Alltså snurrar tillräckligt många vindkraftverk.