Beskattning av plastpåsar - politisk vurpa

Insändarskribenten menar att beskattning av plastpåsar drabbar konsumenterna.

Insändarskribenten menar att beskattning av plastpåsar drabbar konsumenterna.

Foto: Karin Wesslén/TT

Insändare2019-12-04 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om tillverkaren beskattas för de utsläpp som uppkommer vid en tillverkningsprocess, vad får det för konsekvenser?Produkten blir dyrare, vilket i slutändan drabbar oss konsumenter som får betala hela kalaset.

Om inte tillverkaren har ekonomi att ändra tillverkningsprocessen, flyttas tillverkningen utomlands eller läggs ned, vilket drabbar arbetsmarknaden i Sverige. Om plastpåsar beskattas, vilka får betala? Blir det tillverkaren av plastpåsar? Blir det butiken? Nej, det blir den vanliga konsumenten plus 25 % moms.

Att investera hundratals miljarder på snabbtåg från Stockholm till Göteborg/Malmö när inte övriga järnvägsförbindelser/anslutningar fungerar verkar vara ytterligare en politisk vurpa.

Byggandet av denna snabbtågsförbindelse, hur mycket utsläpp genererar det? Hundratals entreprenadmaskiner som " brummar" ut dieselavgaser under flera års tid. Tusentals lass med fyllning som skall transporteras. Hur många bergtäkter skall krossas till fyllningsmassorna och hur påverkar det naturen?

Om alla dessa utsläpp och naturpåverkan skall beskattas, hur mycket dyrare blir snabbtågsförbindelsen och vilka ska betala? Gissar att det blir den vanliga konsumenter som får stå för kalaset.