Insändare Idag har jag begått en kriminell handling. Eller i alla fall en handling som borde vara kriminell.

Jag har gett pengar till en tiggare som saknar tiggeritillstånd. Helt oprovocerat gick jag fram till den gamla farbrorn som satt där utanför affären med sin pappmugg. Inga blåbär till försäljning, så det handlade uppenbart om ”passiv penninginsamling”, som det heter på byråkratsvenska.

Inte nog med det. Inne i affären köpte jag lite blandad frukt, ett bröd och en dricka, som jag gav honom när jag gick ut från affären.

Nu när det är lag på polistillstånd för att bedriva ”passiv penninginsamling” här i Eskilstuna, så borde det i konsekvensens namn ses som ett lagbrott att även skänka pengar till en tillståndslös tiggare.

Eller hur Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen(M), Arne Jonsson (C) och era vapendragare SD i den här frågan?

Jag är ingen ”lagvrängare” som har koll på alla juridiska termer, men det finns väl någon brottsrubricering som innebär att man uppmuntrar och understödjer brottslig handling. Kan min gärning falla inom den kategorin?

Kan polisen, eller någon annan, ge svar på min fråga?

Kanske lite långsökt, men jag kom faktiskt att tänka på en annan kriminell person som vi ser med glädje varje julafton – Karl-Bertil Jonsson:

”Jag tog undan paketet och gav det till en fattig. Jag är beredd att ta mitt straff. Jag har skänkt lite glädje åt dessa olyckliga som inte äger nåt varuhus, det är vad jag har gjort”.