Sänk friköpspriset på tomträtter i Eskilstuna

Om ett friköp ska vara ett realistiskt alternativ för de boende måste priset sänkas med 50 procent, menar Lena Söderström på Villaägarna.

Om ett friköp ska vara ett realistiskt alternativ för de boende måste priset sänkas med 50 procent, menar Lena Söderström på Villaägarna.

Foto: Villaägarna

Debatt2019-12-07 05:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt 800 familjer i Eskilstuna har sitt hus på kommunens mark. Deras tomträttshyra (avgäld) och friköpspris är kopplad till marktaxeringsvärdet. I Brottsta höjdes marktaxeringsvärdet år 2018 med nästan 70 procent, den största höjningen sedan år 2000. Därför höjer kommunen hyran för två familjer i Brottsta med nästan 200 procent, från 10 000 kronor till nästan 30 000 kronor per år.

Varje kvartal framöver får nya familjer höjda hyror med 2018 års taxeringsvärden. För att tomträttshavarna inte ska fastna i otryggheten med tomträtt behöver kommunen sänka friköpspriset och se över sina hyresregler.

Kommunerna bestämmer själva när nya taxeringsvärden ska börja användas för tomträtter. Eskilstuna låter nya taxeringsvärden slå igenom på friköpspriset direkt. Därför höjdes friköpspriset i Brottsta med nästan 290 000 kronor på nyårsdagen 2018, till cirka 720 000 kronor. 

Det är en orimlig tågordning. Eskilstuna borde göra som Karlstad, Norrköping och Västerås. De använder föregående års taxeringsvärde för friköp. Det ger husägarna rådrum när nya taxeringsvärden kommer, vart tredje år.

Eskilstuna bör också titta på hur andra kommuner sätter friköpspriset. Eskilstuna erbjuder friköp till 75 procent av marktaxeringsvärdet. I Karlstad är friköpspriset däremot 50 procent av marktaxeringsvärdet, i Norrköping 60 procent och i Västerås 65 procent. Och Örebro säljer marken för 73 procent av 2009 års marktaxeringsvärde.

Det är inte lönsamt att friköpa i Eskilstuna. Skandiamäklarnas kontorschef säger till Eskilstuna-Kuriren att husägaren inte kan räkna med att få igen 700 000 kronor vid en försäljning, åtminstone inte på kort sikt. Det är heller inte ens säkert att banken låter tomträttshavaren låna till friköp. Tomträttshavaren hamnar i en mycket besvärlig situation, som i värsta fall leder till att man måste flytta.

Hyreshöjningen i Brottsta träder i kraft i oktober 2020. Om familjernas hyra hade ändrats ett år tidigare hade den höjts till 20 000 kronor i stället för till 30 000 kronor om året. Det är en orimlig skillnad på ett år. Över hela tioårsperioden skiljer det 100 000 kronor. 

Eskilstuna kommun borde, som fastighetsägare, informera tomträttshavarna om vilka konsekvenser höjda taxeringsvärden får, så att de får god tid på sig att agera. Det är särskilt viktigt när taxeringsvärdena höjs så kraftigt som år 2018. Till oss på Villaägarnas Riksförbund har Eskilstuna försvarat höjningarna med att kommunen har skickat brev till tomträttshavarna i förväg. Men när vi dubbelkollade dessa uppgifter visade det sig att någon förhandsinformation inte har gått ut. 

Eftersom ingen information gått ut och många boende hamnar i kläm, bör kommunen ändra reglerna både för hyror och friköp så att inte nya familjer hamnar i samma bekymmersamma situation. Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) har flera gånger uppmanat tomträttshavarna att friköpa. Det är rätt tänkt. Men om friköp ska bli ett realistiskt alternativ måste Eskilstuna sänka friköpspriset till 50 procent. 

Lena Södersten

Förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund