Låt en annan aktör ta över Thomasgymnasiet

Ekonomi handlar om att hushålla med pengar och våga säga nej, skriver Strängnäs Ekonomiska Råd.

Ekonomi handlar om att hushålla med pengar och våga säga nej, skriver Strängnäs Ekonomiska Råd.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2019-10-02 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ekonomisk betraktelse med anledning av vad Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning rapporterar på nyhetsplats den 21 september. Majoriteten i Strängnäs kommun planerar åter ett storslaget skolprojekt. Och nytt kommunhus?

När Thomasgymnasiet 2007 flyttade till gamla P-10, saknades inte ord för hur bra det skulle bli. Resultatet känner vi; få elever och en ekonomisk skandal. 

Inför valet 2014 besökte en grupp Strängnäsmoderater regeringskansliet, för att få en genomgång av kommunens ekonomi. Handläggare tittade i pappren och sa ”Oj, vilka skulder!” Snabbt följt av ett ”Har ni ett gymnasium?” 

Vi nickade och han sa ”Lägg ner det!” Vår förvåning syntes väl då han fortsatte: ”Kommuner som inte kan hålla i pengar, brukar ha ett svart hål och det brukar vara ett gymnasium.” 

Ekonomi handlar om att hushålla med pengar och våga säga nej till saker som inte fungerar. Kommunen hyr Thomasgymnasiet av en privat fastighetsägare och betalar per elev tre gånger mer än normalt. Att stanna i nuvarande kontrakt är det sämsta av alla alternativ.

Avtal är bara avtal så länge man inte har ett annat avtal – så högsta prioritet är att komma till ett annat, och då inte nödvändigtvis bara det som gäller lokaler. Förhandlingar handlar om vilja, fantasi och dådkraft. 

Sannolikt har ägaren analyserat kommunen och försökt förstå hur de styrande tänker. Att kommunen redan är belånad upp över skorstenen lär han inte missa, inte heller att det finns för många skolbyggnader i kommunen och att man till och med genomled en folkomröstning för att kunna minska antalet. Ett nytt skolbygge verkar därför mindre troligt.

Men samtidigt ser han att kommunen inte är speciellt bra på fastighetsaffärer. Till exempel tanken att bygga ett nytt kommunhus, med den rådande ekonomin, får de flesta att ta sig för pannan. Att i samma andetag framhålla god ekonomisk hushållning som långsiktigt mål, blir minst sagt motsägelsefullt. 

Ansvariga tycks tro att orsaken till att Thomasgymnasiet under lång tid inte har fyllt sina teoretiska linjer, beror på dess läge. Men det är ingen större nyhet att elever väljer skola efter programutbud, lärare och resultat. Där lever inte Thomasgymnasiet upp till vad som erfordras.

Det är inte rimligt att börja utreda en flytt och nybygge. I stället bör en aktör sökas som kan ta över verksamheten. En prestigeaktör skulle ha bra signalvärde, exempelvis Europaskolan. Det skulle även höja kommunens anseende som en skolkommun.