Är nĂ€ra vĂ„rd inte KD:s melodi?

PÄ vilket sÀtt blir det bÀttre för sörmlÀnningen om regionerna lÀggs ned? undrar tvÄ socialdemokrater.

PÄ vilket sÀtt blir det bÀttre för sörmlÀnningen om regionerna lÀggs ned? undrar tvÄ socialdemokrater.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Replik2019-10-31 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Fyra kristdemokrater, med partiledaren Ebba Busch Thor i spetsen, ondgör sig över tillgÀngligheten i vÄrden och överbelÀggningar pÄ landets sjukhus i tidningen den 23 oktober. Som regionrÄd Àr vi nÄgot förvÄnade att partiets gruppledare i Sörmland, Marie-Louise Forslund Mustaniemi, finns med bland skribenterna.

I Sörmland har vi kraftigt minskat överbelĂ€ggningarna. VĂ„ra sjukhus har inte de ”konstanta överbelĂ€ggningar” som Mustaniemi skriver om. TvĂ€rtom ligger vi under rikssnittet. Större problematik med överbelĂ€ggningar finns i exempelvis Stockholm och Uppsala, regioner dĂ€r KD Ă€r del av den politiska majoriteten.

KD efterfrĂ„gar ocksĂ„ bĂ€ttre tillgĂ€nglighet i primĂ€rvĂ„rden. Det Ă€r precis hĂ€r som den styrande majoriteten i Sörmland bestĂ„ende av oss socialdemokrater, VĂ„rd för Pengarna och Centerpartiet satsar allra mest inför 2020. PĂ„ medarbetarna, pĂ„ utbildning och rekrytering, pĂ„ digitalisering som effektiviserar och underlĂ€ttar för bĂ„de personal och patienter. 
Vi tar hem 1177-telefonrÄdgivningen till Sörmland. Allt för att komma nÀrmare medborgarna med lokal kompetens som finns hÀr.

Ja, vĂ„rdproblemen gĂ„r att lösa. Och ja, kraften och kompetens finns. 

Vi ser den dagligen hos 8 000 medarbetare i regionen, och vi Àr pÄ god vÀg i rekryteringen av Ànnu fler, eftersom medarbetarna trivs hos oss.

Vi Ă€r övertygade om att den bĂ€sta utvecklingen av vĂ„rden kan ske nĂ€r organisation och förtroendevalda stĂ„r i nĂ€ra dialog med medborgarna. Den största frĂ„gan ni lĂ€mnar oss med Ă€r: 
PĂ„ vilket sĂ€tt blir det bĂ€ttre för sörmlĂ€nningen om regionerna lĂ€ggs ned? 

Monica Johansson (S)

Regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland

Jacob Sandgren (S)

RegionrÄd i Region Sörmland