Protest mot sjukhusets beslut att stänga gym

Region Sörmland ska bli "Sveriges friskaste län år 2025". Men anställda på de tre sjukhusen i Sörmland blir av med sitt gym. "Det känns väldigt omodernt", säger Marie Engman, facklig företrädare för Läkarföreningen.

Region Sörmland har beslutat att ta bort personalens gym för de anställda på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Infälld Marie Engman, facklig företrädare för Läkarföreningen.

Region Sörmland har beslutat att ta bort personalens gym för de anställda på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Infälld Marie Engman, facklig företrädare för Läkarföreningen.

Foto: Arkivbilder (montage)

Sörmland2019-11-20 04:30

Under de senaste åren har närmare 7 000 anställda på Region Sörmlands tre sjukhus – Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Nyköpings lasarett – haft tillgång till ett personalgym i sjukhusets lokaler. 

Men så blir det inte framöver.

Region Sörmlands ledning har beslutat att stänga igen personalgymmet i och med den stora renoveringen som sker. Den 1 september stängde gymmet på Mälarsjukhuset igen då rivningen av en byggnad skulle starta och i februari står även Nyköping utan gym.

Och några nya gym – när de nya sjukhuslokalerna är färdigbyggda – är inte planerat vilket lett till kraftiga protester. 

– Vi har försökt få tjänstemän och politiker att ändra beslutet, men i stället fått meddelandet att jag inte är inbjuden att deltaga på några möten trots att jag är facklig företrädare för Läkarföreningen, säger Marie Engman, som även jobbar på Nyköpings lasarett, och fortsätter:

– De svaren jag har fått är att man inte tagit något aktivt beslut om att inte bygga gym, men att man valt att inte ska tillföra några medel för att bygga ett personalgym och det är samma sak för mig.

Beslutet att inte bygga något nytt gym har inte tagits emot särskilt väl av sjukhuspersonalen som har skrivit under en protestlista och klagomålen har framförts till Region Sörmland.

Svaret från Region Sörmland har varit att man i stället kompenserar borttagandet av gymmet med ett ökat friskvårdsbidrag på 1 000 kronor för de anställda.

– Men det spelar ingen roll. Jag jobbar heltid på sjukhuset och har tre barn som ska skjutsas till idrottsaktiviteter och musiklektioner. Jag har inte tid att gå på gym, för mig var det perfekt med att kunna gymma en stund på lunchen och sedan kunna jobba igen. Nu har jag ingen möjlighet till det längre, säger en anställd på Mälarsjukhuset.

I protesterna som lämnats in menar flera anställda på sjukhuset att en verksamhet som sysslar med hälsa och sjukvård ska kunna erbjuda personalen just möjligheter till att ta hand om sin fysiska och psykiska hälsa.

Region Sörmland har även ett uttalat mål om att bli "Sveriges friskaste län år 2025", men de anställda menar att de glöms bort. 

– Det finns otroligt mycket forskning som visar hur viktigt det är med fysisk aktivitet. Och bland anställda inom sjukvården finns det belastningsproblem, psykiska problem och sömnsvårigheter. I flera fall skriver vi även fysisk aktivitet som ett av recepten på flera behandlingar. Men att då inte sjukpersonalen själva ska kunna gå på gym känns väldigt omodernt, säger Marie Engman och fortsätter: 

– I flera andra städer där man gjort renoveringar eller byggt nya sjukhus har man även satsat på att bygga nya, fina gym. Samtidigt säger Sörmland att man ska vara Sveriges friskaste län 2025 vilket blir lite motsatt då det inte byggs något nytt gym. Det rimmar lite illa om att man ska satsa på personalen.

Ansvariga för Region Sörmland bekräftar att personalgymmen ska försvinna, men utesluter inte att de kan komma tillbaka i ett senare skede.

– I det här läget är det inte planerat för några nya gym, men i Katrineholm finns det fortfarande ett litet personalgym kvar. Men det kan bli så att det blir ett gym i någon av de äldre lokalerna i ett senare skede, men det är för tidigt att säga, säger Region Sörmlands HR-direktör Kajsa Fisk.

Kan du förstå att de anställda reagerar med tanke på att ni uttryckt att ni ska satsa på de anställdas hälsa?

– Ja, jag förstår att det här rör upp känslor hos de anställda. Det här kanske låter konstigt, men jag är glad över att det kommit reaktioner för jag förespråkar fysisk aktivitet för att få friska och nöjda medarbetare. Men jag vill också slå ett slag för friskvårdsbidraget som vi gjort en satsning på. Det är inte så att vi nedprioriterar personalen utan jag vill nog snarare kalla det ett tillfälligt flyttkaos, sedan får vi se vad det slutar i.

Marie Engman, facklig företrädare för Läkarföreningen, är inte nöjd med Region Sörmlands beslut att stänga personalgymmet.
Marie Engman, facklig företrädare för Läkarföreningen, är inte nöjd med Region Sörmlands beslut att stänga personalgymmet.
Så ska nya sjukhusen bli:

Mälarsjukhuset: Två äldre byggnader ska rivas för att ge plats åt en ny större vårdbyggnad. Arbetet som ska ge en ny akutmottagning, operationsavdelning och 150 vårdplatser ska vara klart 2024. 

Kullbergska sjukhuset: En av de äldre byggnaderna har rivits för att ge plats åt en helt ny större byggnad och entréhallen byggs om. Arbetena ska vara klara 2021. 

Nyköpings lasarett: Flera projekt pågår som ska ge en ny akutmottagning, operationsavdelning och ny huvudentré. 2023 ska arbetet vara klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!