Fåruppfödare döms för vanvård

Två fåruppfödare som driver en gård i Sörmland blev i fredags dömda för brott mot djurskyddslagen. Enligt åklagaren har ägarna brustit i tillsynen av fåren då dem bland annat låtit fårens horn växa in i huvudet och i ögonen vilket har lett till att fåren fått skador.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Fåren på bilden visar inte de vanvårdade djuren.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Fåren på bilden visar inte de vanvårdade djuren.

Foto: Mike Groll/TT

Sörmland2019-10-14 17:22

Vanvården av fåren ska ha inträffat i februari förra året och upptäcktes av en veterinär när djuren skickades till ett slakteri. Veterinären som undersöker djuren innan slakt upptäckte vanvård på fyra av sjutton djur.

Avvikelserna från veterinären skickades vidare till en veterinärinspektör som gjorde en åtalsanmälan mot de båda djurägarna och flera bilder på fåren visar att fåren hade långa och böjda horn som gick in mot huvudet. 

– Att hornen växer in i skallen på djuren innebär höggradigt och långvarit lidande för djuren, säger Anna Lindgren veterinärinspektör på livsmedelsverket.  

Enligt domen så nekar de båda djurägarna till brott och menar på att fårens horn var anledningen till att de blev skickade på slakt för att man i regel inte vill föra felaktiga anlag vidare. Djurägarna hävdar också att det var i transporten som djuren blev skadade.

Tingsrätten står fast vid att vanvården av djuren inte har skett i transporten då skadeläget i så fall hade varit annorlunda men menar på att man bara kan se att hornet har växt in i huvudet och orsakat smärta på ett av fyra får därför stryks åklagarens åtal för djurplågeri. 

De båda djurägarna dömdes i fredags för brott mot djurskyddslagen och dagsböter på respektive 20.800 kr och 2000 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!