StrÀngnÀsföretag Àr Ärets Gasellvinnare

KĂ€rlek till arbetet har gjort byggföretaget S D Entreprenad till Södermanlands Gasellvinnare – lĂ€nets snabbast vĂ€xande företag.

Sebastian Didriksson Àr vd och delÀgare i Ärets Gasellvinnare i Sörmland, SD Entreprenad. Han trivs bÀst nÀr han fÄr köra grÀvmaskin och gillar sitt jobb skarpt.

Sebastian Didriksson Àr vd och delÀgare i Ärets Gasellvinnare i Sörmland, SD Entreprenad. Han trivs bÀst nÀr han fÄr köra grÀvmaskin och gillar sitt jobb skarpt.

Foto: Joakim Serrander

Södermanland2019-10-16 18:00

De senaste tre Ären har StrÀngnÀsföretaget S D Entreprenad ökat omsÀttningen med 896 procent till 28,5 miljoner kronor. Den starka tillvÀxten gjorde byggföretaget till vinnare nÀr Dagens industri utsÄg Ärets Gasellföretag pÄ en gala i Linköping under onsdagskvÀllen.

– Det kĂ€nns jĂ€tteroligt och sjĂ€lvförtroendebyggande. Det Ă€r ett fint betyg pĂ„ resan vi gjort och nĂ„got som syns utĂ„t. Med utnĂ€mningen kommer ett ansvar. Vi mĂ„ste fortsĂ€tta göra bra jobb och motsvara ökade förvĂ€ntningar pĂ„ oss, sĂ€ger företagets vd Sebastian Didriksson.

Han skiner som solstrÄlar genom ett kyrkfönster nÀr tidningen trÀffar honom tidigt en mulen morgon ett par dagar innan prisutdelningen. Fordonsflottan, bestÄende av 14 maskiner och tvÄ lastbilar, gÄr för högtryck pÄ byggen runt om i MÀlardalen och sÄ har det varit de senaste Ären.

– Just nu har vi nĂ„gra riktiga "oxveckor" med jobb. Kunderna har kommit pĂ„ att vinter och kyla Ă€r pĂ„ gĂ„ng och de vill ha saker och ting utförda innan snön kommer, sĂ€ger Sebastian Didriksson och fortsĂ€tter:

– Jag vet att snacket om lĂ„gkonjunktur Ă€r pĂ„ mĂ„ngas lĂ€ppar just nu, men det Ă€r inget som vi kĂ€nner av. Vi har flera kontrakt som löper nĂ„gra Ă„r framĂ„t och det ser stabilt ut.

Företaget har kunder som bland andra: Trafikverket, Skanska och NCC och just nu arbetar en stor del av personalstyrkan med utbyggnad av MÀlarbanan, samt med Förbifart Stockholm i Kungens kurva.

– Det finns alltid lĂ€ge att expandera och söka nya medarbetare. Branschen lider av ett vansinnigt underskott pĂ„ duktiga maskinister och det Ă€r lite mĂ€rkligt för det Ă€r ett fantastiskt roligt jobb.

Sebastian Didriksson Àr uppvuxen pÄ en gÄrd pÄ Tosterö och intresset för maskiner har han med sig sedan barnsben. Han Àr bÄde bildligt och bokstavligt en arbetande vd.

– VĂ€ghyvel, kranbil eller bandgrĂ€vare – köra maskin Ă€r det bĂ€sta jag vet.

– Att jag hamnade i just byggentreprenadbranschen var lite av en ödets nyck. Jag var instĂ€lld pĂ„ att lĂ€sa jordbruksskola, men valde i sista stund trasportgymnasiet pĂ„ Rekarneskolan i Eskilstuna. Det Ă€r mitt livs bĂ€sta beslut och öppnade mĂ„nga dörrar. NĂ€r jag tog studenten var det bara att vĂ€lja jobb och sĂ€tta igĂ„ng.

Vad skulle du sÀga Àr er framgÄngsformel?

–Man ska göra det som man Ă€r duktig pĂ„ och jag Ă€r erkĂ€nt bra pĂ„ att köra maskin. Vi har ett starkt kundfokus och jag vill pĂ„stĂ„ att vi levererar en funktion snarare Ă€n en produkt. Vi löser vĂ„ra kunders problem och uppmanar dem att tala om för oss vad de vill ha gjort i stĂ€llet för att sĂ€ga vad vi ska göra. Det har tagit oss dit vi Ă€r i dag.

Vilka Àr era största utmaningar?

–Det Ă€r en konst att kunna se lĂ€ngre fram Ă€n tre mĂ„nader. Man mĂ„ste alltid vara beredd att stĂ€lla om Ă€ndra riktning och nĂ€r man som vi vĂ€xer snabbt ökar pressen pĂ„ ledarskapet. Det Ă€r viktigt att hĂ„lla alla delaktiga och informerade om vad som Ă€r pĂ„ gĂ„ng.

Ett Gasellföretag ska bland annat ha en omsÀttning pÄ minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anstÀllda, ha sunda finanser och vara lönsamma, vuxit organiskt, inte genom förvÀrv eller fusioner och fördubblat sin omsÀttning mellan 2015 och 2018.

Det Ă€r alltid företagets fyra senaste Ă„rsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett lĂ€n vinner GaselltĂ€vlingen i det lĂ€net. TillvĂ€xten mĂ€ts som ökning av omsĂ€ttningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast vĂ€xande företag, utses pĂ„ Dagens industris Gasellgala i Stockholm den 2 december.

Arbetet med dubbelspĂ„r förbi StrĂ€ngnĂ€s, som pĂ„gick mellan 2014–2018, Ă€r ett projekt som Gasellvinnaren S D Entreprenad har varit inblandade i.
Arbetet med dubbelspĂ„r förbi StrĂ€ngnĂ€s, som pĂ„gick mellan 2014–2018, Ă€r ett projekt som Gasellvinnaren S D Entreprenad har varit inblandade i.
S D Entreprenad

Etablerat: 2009 i StrÀngnÀs.

Grundare, vd och delÀgare: Sebastian Didriksson.

Antal anstÀllda: 16.

OmsÀttning 28,5 miljoner.

Inriktning: Infrastrukturbyggen inom vÀg, jÀrnvÀg, samt markarbeten dÀr stora maskiner behövs.

Aktuell: Utsedd till Ärets Gasellföretag i Sörmland av affÀrstidningen Dagens industri.

Gasellundersökningen har gjorts sedan Ă„r 2000  och rankar Sveriges mest framgĂ„ngsrika företag i 21 lĂ€n. Mindre Ă€n 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att fĂ„ kallas Gasellföretag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!