Årets marknadshelg var inget undantag. Det var tjockt med folk mellan knallarna, som sålde allt från påsklämmor och smycken till fiskespön och tröjor med vargtryck.

‒Vi åker varje år. Jag har kommit hit sedan jag var liten, då hade mamma och pappa landställe i Flen. Nu är det tradition även i vår familj att åka hit, berättar Växjöbon Timmy Lanke som tagit med sig sambon Jonna Holmberg och dottern Mea Lanke till köpingen för att åka karusell och äta karamell, som det heter i visan.

Men marknaden hålls uti Malmköping, ingen annanstans, på Malmahed närmare bestämt. Den anrika marknaden öppnade på fredagseftermiddagen och stängde på söndagskvällen. Men det var, som vanligt, lördagen som var den stora marknadsdagen med flest besökare.

Artikelbild

2-åriga Majdelia Lindgren från Sköldinge provåkte en av karusellerna.

‒Allt har gått bra. I dag har det varit varmt och soligt, vilket gjort att några kanske valt stranden i stället. I går var det perfekt marknadsväder. Det kom en liten skur men regnet gjorde mest att dammet la sig på heden så det var bara bra, summerar en nöjd Mathias Szymański från arrangerande Malmköpings IF på söndagseftermiddagen.

Besviket konstaterar han dock att omkring tio procent av de anmälda försäljarna inte dök upp.

‒Men det blev ändå omkring 300 knallar. Det är en stor marknad som är uppskattad av både säljare och besökare, säger Mathias Szymański.

[fakta nr="1"]

Artikelbild

Malma marken pågår fredag–söndag och lockar, som vanligt, tusentals besökare.

Mer än karameller fanns att stoppa i munnarna för de tiotusentals besökarna. I ett stort tält såldes framför allt olika slags ostar och skinkor, och från flera stånd osade det gott från grillat och friterat.

Och angående karuseller så har tidningen även i år kontaktats av oroliga marknadsbesökare om åkattraktioner på Axels nöjesfält, som pallats upp med plankor. Men konstruktionen är inte farlig, upplyser ansvarig för tivolit.

Artikelbild

Allt är i sin ordning, enligt ansvariga på Axels nöjesfält.

‒Det är okunskap. Där de stora vikterna ligger har vi rejäla träklossar. Under de yttre benen lägger vi mindre träbitar för att benen inte ska gräva sig ner i jord eller grus. Det är så man gör. Vi har hållit på med det här sedan 1928 så jag kan garantera att det är som det ska vara, säger ägaren Mikael Andreasson.

Av Malmköpings IF:s cirka 400 medlemmar har omkring hälften varit engagerade i marknadshelgen.

Artikelbild

Malma marken pågår fredag–söndag och lockar, som vanligt, tusentals besökare.

‒Helt ideellt. Malma marken är det evenemang som gör att föreningen kan överleva ekonomiskt, säger Mathias Szymański som vill tacka alla som bidragit.