Veteranbilar, gamla motorcyklar, vågade frisyrer, 50-talsoutfits och rock’n roll överallt. I år intar rockabillyn åter Flen med den nya festivalen "Flens sommarträff". Initiativtagarna är makarna Birgitta och Sten Larsson, som driver Flens bowlingcafe sedan två år tillbaka.

– Vi åker på rockabillyträffar själva på somrarna och tycker det är jättekul, berättar Birgitta Larsson.

Både hon och maken Sten kommer ihåg somrarna då festivalen Live & Jive årligen arrangerades i Flenstrakten, innan den 2007 flyttade till Katrineholm och blev en vinterfestival. Men i sommar, tolv år efter att rockabillyn övergav Flen, kommer den tillbaka.

Det var i fjol som paret Larsson, som själva alltid har varit intresserade av gamla amerikanska bilar och 50-talstema, fick idén om att styra upp något i självaste hemstaden.

– Man fick höra att Flen var en tråkig stad och dylikt och då tänkte vi att vi inte ska sitta hemma och vänta på att någon ska göra något. Vi vill visa att Flen inte alls är en tråkig stad. Vi ansökte om tillstånd hos polisen och kommunen, säger Birgitta Larsson.

I veckan beviljades Flens bowlingcafe som arrangör officiellt tillstånd för rockabillyfesten "Flens sommarträff", som kommer att äga rum på parkeringen vid Hammarvallens IP.

– Vi får ju inte ekonomiskt stöd från kommunen men de har varit positiva från start och lånar ut plats, de har till och med bidragit med egna idéer, berättar Sten Larsson.

Ett antal lokala företag sponsrar festivalen och Flens bowlingförening hjälper till med det praktiska arbetet.

– Även vänner och bekanta ställer upp, vi är ett 30-tal personer som träffas på söndag för att planera hur vi ska gå vidare med arbetet, säger Birgitta Larsson.

I juni, två veckor efter Fest i Flen, intar veteranbilarna och rock n' rollen staden.

– Det finns fina bilar i Sörmland så givetvis blir det bilutställning, musikband och dans men också öltält, grillning och försäljning av nostalgiprylar.

För de som vill få till den perfekta 50-talsfrisyren, kommer det att finnas möjlighet att stylas på plats. Vill man testa armbrytning eller spela bowling utomhus, går det också bra.

– Tanken är att få hit frisör och försäljare som säljer 50-talskläder.

Tillstånd har också beviljats för ett burnoutevent.

– Det kommer att finnas en burnoutruta där man ska stå och burna med bilen. Både polis, brandkår och kommun har godkänt det, berättar Birgitta Larsson.

Birgitta Larsson hoppas på en stor fest med hundratals deltagare.

– Vi får hålla tummarna för att det blir fint väder också!