Under fredagen är det löning för kommunanställda i Flen. Men för några av de timanställda på hemtjänsten kommer delar av lönen inte att komma in på kontot under dagen. Enligt områdescheferna Marita Gerhardsson och Elisabeth Johansson beror det på ett hanteringsfel i systemet, i samband med omorganiseringen på socialtjänsten.

–Jag hade semester och var inte närvarande, men jag fick reda på det när jag kom tillbaka. Vi gick in i ett nytt hanteringssystem med de anställdas bokningar, och då innebar det att deras timlöner skulle godkännas på ett annat ställe. De som var i tjänst godkände det på det ställe man var vana vid, så det blev ett missöde i hanteringen, säger Marita Gerhardsson.

–Jag tänker att det måste vara en effekt av att vi har fått nya områden och rutiner och att man har gjort en omflytt av rapporteringsstrukturerna, säger Elisabeth Johansson.

Artikelbild

| Anledningen till att de anställda inte får sina löner i tid, ska ha berott på ett hanteringsfel i systemet.

Hur många anställda har drabbats?

–Jag har fått kännedom om hur många som har drabbats i mitt område, och det är två timvikarier i hemtjänsten. Jag vet inte hur många som är berörda, vi har ju fyra områden nu. I mitt område rör det inte sig om alla arbetspass utan kanske 20 timmar av totalt 100, säger Elisabeth Johansson.

Enligt Anette Byström på Kommunal i Flen, är det allvarligt att löner inte betalas ut i tid.

–Det är ett avtalsbrott om man inte får sin lön i tid. Det är ju redan turbulent i Flen med varsel och elände, och det här gör ju inte saken bättre precis. Det är fruktansvärt, säger hon.

När tidningen talar med områdescheferna strax efter lunchtid på torsdagen, är beskedet att det inte blir någon utbetalning förrän den 10:e maj, då kommunen har ett extra utbetalningstillfälle.

–Enligt HR-avdelningen finns det ingen annan möjlighet än det extra utbetalningstillfället man har, säger Marita Gerhardsson.

Men senare under eftermiddagen meddelar Niklas Witt, HR-chef på Flens kommun, att lönerna kommer att betalas ut senast den 30:e april.

–För en liten stund sedan meddelade jag biträdande avdelningschef på äldreomsorgen att vi sannolikt har alla möjligheter att lösa detta. Då det är ett antal personer som inte har helt obetydliga summor som väntar, så ordnar vi en utbetalning innan den sista april. Men först behöver vi ha in uppgifter om vilka personer det rör sig om, säger Niklas Witt.