Stopp för nya frisörer till S:t Eskil

S:t Eskils gymnasium tar inte emot nya elever till frisörprogrammet läsåret 2020/2021. Orsaken: ansökningarna har varit för få.

Bild från frisörlinjen på S:t Eskil.

Bild från frisörlinjen på S:t Eskil.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-11-15 16:45

Hantverksprogrammet frisör som funnits länge på S:t Eskil kommer inte ta emot nya elever nästa läsår. Anledningen är att det har varit för få sökande till programmet de senaste åren. Totalt sökte sju personer utbildningen i höstas.

– Det är inte ekonomisk hållbart att ta emot nya elever eftersom det har varit så lite sökande, så därför har vi bestämt att stoppa utbildningen för nya ettor, berättar skolchefen Karin Holmberg Lundin. 

I flera år har frisörprogrammet erbjudits på den kommunala gymnasieskolan S:t Eskil och den fristående gymnasieskolan Grillska. Totalt tar S:t Eskil emot 16 elever per läsår och Grillska 18.  Kommunen menar att gymnasieskolan S:t Eskil tappat sökande till utbildningen under lång tid på grund av gymnasiereformen som ändrades 2011, där teoretiska och praktiska utbildningar delades in i två block. 

– Det har tyvärr blivit så här,  många hoppar av för att börja på Grillska istället. Om det blir högre tryck till Grillska gymnasiet nästa läsår, så att skolan får in fler ansökningar än vad de kan ta emot, då kan vi eventuellt ändra oss.  

Att S:t Eskils gymnasium inte får ta emot nya ettor har inte tagits emot med glädje, berättar Frisörläraren Maria Werner.

–  Flera elever har skickat in namnlistor till stadshuset där de motsagt sig beslutet.

Varför tror du det har blivit så här?

– Jag tror att yrkesutbildningar överlag är mindre intressanta eftersom det finns de som inte är medvetna att man ändå är behörig till universitetet fast man gått en yrkesutbildning.

Gymnasiereformen 2011

Reformen ska leda till att ungdomar som läser praktiska utbildningar i form av yrkesutbildningar blir bättre förberedda för yrkeslivet.  De ungdomarna som läser teoretiskt blir mer förberedda för högskolestudier.

Betygsskalan med de tre stegen G-MVG görs om till fem steg A-F.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!