Melodifestivalens "andra chansen" avgörs som bekant i Eskilstuna i februari. En hel vecka väntas Mellocirkusen ta delar av Eskilstuna i anspråk, däribland Fristadstorget. Det gör att den konstfrysta skridskobanan som byggts upp på torget de senaste fem åren får ta plats i en av de två vattendammarna.

– Det har funnits en oro för att isen skulle kunna skada dammarna men det ska inte vara någon fara. Vi tycker att det är en positiv lösning för torget som helhet, och det blir dessutom enklare för oss att sköta och drifta anläggningen, säger Mattias Albers, områdeschef för arenor och scener.

Grundarbetet är klart och nu ska rör och kylaggregatet monteras. 

Artikelbild

| Isbanan blir lika lång, tolv meter, som i fjol men något smalare.

– Det tar ungefär en vecka att bygga upp lagom tjocklek på isen. Ambitionen är att vara igång till den 1 december, säger Mattias Albers.

Tekniken som används är den samma som i traditionella ishallar och isen ska hålla sig intakt även med utomhustemperaturer upp till sju, åtta plusgrader.

– Isbanan har varit mycket uppskattad. Det är riktigt kul att se när framför allt barn och unga är där och åker. Det skapar lite extra liv och rörelse på torget, säger Mattias Albers.

På fredagen höll Bengt Hellberg och Peter Engholm från Ånge på med rörmontering.  

– Den här tiden på året åker vi runt till många städer. Efter Eskilstuna ska vi till Lidköping, Skansen, Järfälla, Sundbyberg och Helsingborg. I Eskilstuna ska vi vara klara i början av nästa vecka, säger Bengt Hellberg.