För sitt inre ser de båda initiativtagarna hur en stor del av Eskilstunas alla gymnasieelever enas bakom kravet på att vi måste göra allt för att rädda klimatmålen. Och det måste ske nu.

Men för många råder bråda tider med planer för ett förhoppningsvis klimatsmart studentfirande – så om bara var tionde elev infinner sig för att gå med i klimatmarschen på Fristadstorget onsdag 5 juni är både Tilda Thordmark och Signe Andersson i S:t Eskils FN-elevförening nöjda. Var tionde elev betyder 500 medverkande och det betyder att demonstranterna både gör sig hörda och synliga.

Alla är förstås välkomna och ramarna för dagen ser ut så här: Samling på Fristadstorget i Eskilstuna från klockan 8.30 onsdagen 5 juni. Tal, musik, sång, magi och tillverkning av egna demonstrationsskyltar. Mellan klockan 10.30 och 11.30 äger demonstrationståget rum.

Artikelbild

| Tilda Thordmark, S:t Eskils FN-elevförening, Ingrid Escobar, ordförande i FN-föreningen i Eskilstuna och Signe Andersson, S:t Eskils FN-elevförening.

– Intresset som det ser ut på Facebook är väl än så länge ganska milt, säger Tilda. Men vi tror och hoppas att det kommer mycket folk.

Både Tilda och Signe är övertygade om att det egentligen bara finns en fråga som måste förena alla i målet att lösa den.

– Det finns ingen möjlighet att lösa någonting över huvudet taget om vi inte räddar klimatet, säger Signe Andersson. Vi dödar oss själva.

Och det här är något som yttras i emfas.

– Vi lyssnade på Björn Fondén som talade på FN-konferensen för ungdomar och han slår fast att om vi inte klarar Parisavtalet så kommer allt som just i dag inverkar negativt på klimatet att eskalera. Det finns en tidpunkt som satts upp som vi inte får gå förbi, gör vi ändå det, så kommer processen att fortskrida oavsett om vad vi gör från den tidpunkten. Är det försent så är det försent, säger Tilda Thordmark.

Än så länge har man bara hunnit skicka ut en inbjudan till eleverna på Rinman-, Rekarne-, Grillska- och Realgymnasiet, och så har man sökt och fått polistillstånd till det planerade demonstrationståget.

På frågan om lärare och rektorer på den egna skolan är briefade skruvar Tilda lite på sig:

– Vi har bara informerat Pelle Wester och han såg först lite frågande ut men tyckte att det lät som en bra idé.

Ingrid Escobar, ordförande i FN-föreningen i Eskilstuna, sträcker på sig med en viss stolthet och nickar instämmande:

– Det måste till väckarklockor även för oss vuxna, vi måste också ta vårt ansvar i de här frågorna, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas nu att alla eleverna får en chans att prata med den expertpanel som ska finnas på Fristadstorget under firandet av världsmiljödagen 5 juni.