Parkerade du på rätt gata i morse?

Från 15 oktober till 15 april gäller parkeringsförbud på Eskilstunas servicegator. Står du parkerad fel dag kostar det 700 kronor.

Från den 15 oktober till den 15 april är det parkeringsförbud på Eskilstuna kommuns servicegator. En vardag i veckan är det då förbjudet att parkera på gatan, vid överträdelse kostar det 700 kronor.

Från den 15 oktober till den 15 april är det parkeringsförbud på Eskilstuna kommuns servicegator. En vardag i veckan är det då förbjudet att parkera på gatan, vid överträdelse kostar det 700 kronor.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-15 13:36

Har du parkerat på en servicegata i Eskilstuna senaste veckan har du förmodligen fått en grön informationslapp på vindrutan. Nästa gång kanske lappen är gul i stället.

– Vikten av att följa reglerna är stor, var observant på skyltningen. En parkerad bil kan göra att 15 meter av gatan blir utan åtgärd, säger Stefan Patana, arbetsledare på trafikavdelningen Eskilstuna kommun.

Är alla gator i Eskilstuna servicegator?

– Nej, det är på utvalda områden. I stora drag Norr, Lasarettsområdet, Sveaplan, Söder, Nyfors, Torshälla och några enstaka gator. Vi började med servicegator hösten 2011.

Under serviceperioden utförs lövsopning, snöröjning, halkbekämpning, snöbortförsel och vårsopning. Andra typer av jobb kan också behöva göras, exempelvis laga gatubelysning.

På vilka gator syndar flest på?

– Gränsgatan och Västra Storgatan har många rapporteringar, även Eskilsgatan. Det beror bland annat på att det är långa gator och det finns många parkeringsmöjligheter.

Hur många fick böter förra perioden, 15 oktober 2018 till 15 april 2019?

– Cirka 1 000 personer fick böter för parkering på servicegator.

Stefan Patana berättar att i början av perioden är det många som blir rapporterade för felparkering. Sedan blir det ofta en ordentlig puckel efter nyår igen. Därefter blir det bara färre som bötfälls. Att parkera fel dag på en servicegata kostar 700 kronor, om du blir påkommen.

– I centrum har vi sedan ett par år tillbaka servicenätter. Från midnatt till klockan 6, där du annars får parkera med biljett dagtid. Det gäller till exempel på Kyrkogatan, Drottninggatan och Bruksgatan som har parkeringsförbud en natt i veckan, säger Stefan Patana och tillägger:

En bil får endast stå parkerad i max 24 timmar på en och samma plats på vardagar, om inget annat är skyltat. Det gäller året om och inte bara i Eskilstuna.

Så mycket kostar det att parkera fel i Eskilstuna kommun:

500 kronor

Platser där parkering är tillåten, om parkeringsavgift ej erlagts eller vid parkeringsuppställning längre än tillåten tid.

700 kronor

På platser där det råder förbud att parkera. Exempelvis på huvudled, framför in- eller utfart eller i vändplats.

800 kronor

Där det råder förbud att stanna eller parkera. Exempelvis gatukorsning, övergångställe eller på lastplats.

1 000 kronor

Parkering som sker på parkeringsplats för rörelsehindrade utan giltigt tillstånd.

Parkeringsförbudet på servicegator gäller en vardag i veckan mellan klockan 8 och 16.
Parkeringsförbudet på servicegator gäller en vardag i veckan mellan klockan 8 och 16.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!