Kraftig rökutveckling vid lägenhetsbränder

Räddningstjänsten ryckte ut till ett flerfamiljshus i Fröslunda på lördagseftermiddagen efter larm om en brand. Kort därefter kom larm om en brand i Skogsängen och därefter larm om ett ammoniakutsläpp i Fors kyrka.

Räddningstjänsten ryckte ut till både Fröslunda och Skogsängen i Eskilstuna på lördagseftermiddagen.

Räddningstjänsten ryckte ut till både Fröslunda och Skogsängen i Eskilstuna på lördagseftermiddagen.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna kommun2019-11-16 13:30

Det första larmet kom strax efter klockan ett på eftermiddagen. Enligt räddningstjänsten brann det i ett kök i en lägenhet på tredje våningen i ett flerfamiljshus i Fröslunda. När räddningstjänsten kom fram vällde det ut rök från den aktuella bostaden.

– Vi fick gå in med rökdykare. Det var kraftig rökutveckling men nu är branden släckt, säger Frank Granath, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

De personer som befann sig i lägenheten kunde ta sig ut för egen maskin och ingen människa uppges ha skadats i branden.

Enligt räddningstjänsten var det olja på spisen som fattat eld.

– De boende hade försökt att släcka med en filt men misslyckats så branden spred sig dessvärre till köksskåp och fläkt, säger Frank Granath.

Röken hann även sprida sig till angränsande lägenheter och till trapphuset. Räddningstjänsten fick vädra ut röken innan styrkorna lämnade platsen. Enligt polisen finns ingen misstanke om brott i samband med händelsen.

Bara 20 minuter efter larmet om branden i Fröslunda kom ett nytt larm om en lägenhetsbrand, denna gång på Stenkvistavägen i Skogsängen i Eskilstuna. Där ska det också ha varit kraftig rökutveckling i en lägenhet. Enligt räddningstjänsten var det en byrå som av okänd anledning börjat brinna inne i bostaden. Ingen person befann sig dock i lägenheten då räddningstjänsten kom fram.

– Lägenheten blev både brand- och rökskadad. Röken vällde även ut i trapphuset så där har vi också ventilerat, säger Frank Granath.

Lägenheten spärrades av för teknisk undersökning och polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand. Enligt polisen finns det en misstänkt person som ännu inte är gripen. 

Exakt samtidigt som det senare brandlarmet kom, fick brandkåren även rycka ut till Fors kyrka i centrala Eskilstuna där det rapporterades om ett utsläpp av ammoniak. Eftersom styrkorna från Eskilstuna var upptagna fick brandkåren från Torshälla åka till kyrkan. På plats visade det sig vara ett kylskåp i ett litet kök i kyrkan som läckt.

– Vi ska försöka få loss det och vädra ut ammoniaken. Det är ju en kyrka med bröllop och vigslar och grejer så vi ska försöka undvika att sprida det in i lokalen. Det är lite knep och knåp, berättar räddningstjänstens personal på plats.

Det bröllop som skulle hållas i Fors kyrka på lördagen ska ha blivit något försenat på grund av utsläppet.

Strax före klockan halv två på lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Fors kyrka i centrala Eskilstuna där det läckt ut ammoniak.
Strax före klockan halv två på lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Fors kyrka i centrala Eskilstuna där det läckt ut ammoniak.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!