Brandstationen blir kvar i Ärla

Brandstationen i Ärla tycks bli kvar. Alternativet att bygga en ny station i Kjula skulle försämra rejält för Ärlaborna.

Samuel Rönnbrink, platschef vid brandvärnet i Ärla. "Vi ska vara på rull inom nio minuter men oftast är vi på väg efter fem minuter", säger han.

Samuel Rönnbrink, platschef vid brandvärnet i Ärla. "Vi ska vara på rull inom nio minuter men oftast är vi på väg efter fem minuter", säger han.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2019-10-13 06:11

Miljö- och räddningstjänstförvaltningen har utrett ett flertal alternativ kring brandstationen i Ärla. Brandvärnet som huserar i en plåtlåda på Rinkestavägen drivs kommunalt sedan 2015. I de enkla lokalerna saknas en del nödvändigheter, som omklädningsrum för kvinnor. 

Förslagen som utretts är att renovera inom befintliga ytterväggar, bygga ut stationen på samma plats, uppföra en ny brandstation på annan plats i Ärla eller ersätta den med en ny station vid flygplatsen i Kjula.

Att flytta verksamheten och bygga en helt ny brandstation vid flygplatsen och den växande logistikparken vore önskvärt i sig men bedöms i dagsläget inte vara samhällsekonomiskt försvarbart. Enligt räddningstjänstens beräkningar skulle det kosta cirka 15-20 miljoner kronor. En flytt av brandstationen  till Kjula skulle dessutom betyda att stationen skulle bli svår att bemanna.

 I dag ingår 14 personer i räddningsvärnet och samtliga bor i Ärla. 

Vid en brand i eller kring samhället med cirka 2000 invånare skulle brandmännen först behöva åka från Ärla till Kjula för att hämta en brandbil och sen återvända till Ärla för att släcka. 

– Det vore förstås inte optimalt, säger Eskilstunas räddningschef Lars Lagebo.

Brandmannen Samuel Rönnbrink är platschef vid värnet i Ärla. Han är nöjd med att renoveringsalternativet seglat upp som favorit.

– Det är klart att det skulle kännas konstigt för oss i räddningsvärnet i Ärla att åka till Kjula och hämta en brandbil för att åka till Eklången och släcka en brand. Vi har velat ha kvar stationen här och har lagt fram de farhågor vi haft, säger han.

Har det funnits någon oro bland Ärlaborna?

– Jag har inte hört något från grannar och bekanta, och från räddningsvärnets sida har vi inte gjort någon stor sak av det. Vi ville invänta vad utredningen skulle komma fram till. Vi är väldigt tacksamma över att det blir en renovering. Stationen funkar som den är men det finns en del som behöver ses över, säger Samuel Rönnbrink. 

Det slutgiltiga investeringsbeslutet och dess omfattning ska fattas av kommunfullmäktige våren 2020.

–  Vi kommer att föreslå att renoveringen genomförs under 2021, säger Lars Lagebo. 

Nästa steg är att låta en arkitekt komma med förslag på ny planlösning i brandstationen samt att bedöma de ungefärliga kostnaderna för en ombyggnation. Det första mötet hölls i torsdags.

Brandstationens lokaler är enkla och saknar bland annat omklädningsrum för kvinnor. För närvarande ingår två kvinnor i värnet.
Brandstationens lokaler är enkla och saknar bland annat omklädningsrum för kvinnor. För närvarande ingår två kvinnor i värnet.
Karta: Brandvärnet i Ärla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!