Beslutet: Inget staket där John hittades

John Backman tros ha ramlat i ån. Men trots förfrågningar blir det inget staket på olycksplatsen. "Men vi förstår att frågan kommit upp", säger Marianne Hagman, förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

John Backman försvann efter en studentfest och hittades sedan i Eskilstunaån i området kring Hamnparken.

John Backman försvann efter en studentfest och hittades sedan i Eskilstunaån i området kring Hamnparken.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2019-11-16 07:12

Den 16 oktober hittades 18-årige John Backman död i Eskilstunaån.

18-åringen försvann under en studentfest och sökandet pågick i en vecka innan polis och dykare från räddningstjänsten gjorde fyndet i vattnet utanför Hamnparken.

Resultatet från obduktionen visade att inget brott tros ligga bakom dödsfallet och dödsorsaken är nu fastställd till att det handlade om drunkning. 

– Enligt obduktionsrapporten finns det nu inget hinder för gravsättning. Det betyder att det inte ligger något brott bakom hans död. Skulle man ha hittat något annat vid obduktionen skulle man inte ha skrivit på det sättet, sa Dag Pettersson, som har hand om dödsfallsutredningen om John Backman hos Eskilstunapolisen, då.

Fortfarande är det inte klarlagt hur John Backman hamnade i ån, men en teori är att 18-åringen ska ha ramlat i då platsen där kroppen hittades saknar staket. 

Och efter det tragiska dödsfallet har det funnits förfrågningar om ett staket runt platsen vid Hamnparken. Men stadsbyggnadsförvaltningen på Eskilstuna kommun meddelar nu att det inte kommer att byggas något staket.

– Det är givetvis oerhört tragiskt och olyckligt det som har hänt och vi förstår att frågan lyfts utifrån att det är en säkerhetsfråga i den offentliga miljön, men vi har beslutat att det inte kommer att byggas något staket runt det berörda området, säger Marianne Hagman, förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, och fortsätter: 

– Vi har haft en diskussion kring det, men tittar man på andra städer så finns det många områden och platser där det inte finns staket runt vattenområden. Däremot ingår området i Hamnparken fortfarande i de projekt som vi tittar på för att utveckla miljön i både säkerhetsaspekt och gestaltning. 

Vad är det främsta skälet till att det inte blir ett staket i Hamnparken?

– Det finns vattenområden generellt där vi ser att det inte går att stängsla in och därför inte arbetar generellt med staket och stängsel. I det här fallet vill vi behålla den nära kontakten med ån, även om vi arbetar löpande för att ha en trygg och attraktiv miljö.

Har det funnits mycket påtryckningar om ett staket efter händelsen med John Backman?

– Jag upplever inte att det kommit jättemycket synpunkter. Det har varit några få förfrågningar och då har en diskussion om det dykt upp mellan oss på något sätt och beslutet att inte bygga något staket har växt fram under de här samtalen, säger Marianne Hagman.

Tidningen har varit i kontakt med familj till John Backman som godkänt publiceringarna.

John Backmans obduktionsrapport visar att han drunknade.
John Backmans obduktionsrapport visar att han drunknade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!