Kampen för det fria ordet ska prisas – vi sĂ€nder live

I dag delas för första gÄngen J A Selanders pris ut. Ett pris som ska uppmÀrksamma civilkurage och kampen för yttrandefrihet. Utdelningen kommer att ske pÄ under inledningsdagen av Folk och kultur pÄ Munktellstaden i Eskilstuna och direktsÀnds pÄ ekuriren.se.

Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas Ă€r nominerade till Selanderpriset.

Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas Ă€r nominerade till Selanderpriset.

Foto: Mela Pan, Sofia Runarsdotter, Olle Sporrong, Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-02-09 08:23

Johannes Anton Selander var chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren frÄn 1920 till 1963. Han gjorde sig kÀnd som nazikritisk publicist under andra vÀrldskriget och fick efter kriget ta emot flera förtjÀnstmedaljer för sitt mod och civilkurage.

För att hedra J A Selanders minne har Eskilstuna-Kurirens Stiftelse instiftat ett pris i hans Àra. Prisets syfte Àr att "premiera och uppmÀrksamma enskilda personer, grupper av personer eller organisationer i civilsamhÀllet som genom konkret handling aktivt verkar i J A Selanders anda och gör det med ett civilkurage som erinrar om Selanders publicistiska gÀrning".

undefined
De nominerade det första Selanderpreiset Ă€r journalisterna Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas.

– I varje tid finns det krafter som pĂ„ olika sĂ€tt vill begrĂ€nsa yttrandefriheten och möjligheten att teckna det fria ordet. Kampen mot det fĂ„r aldrig ta slut, sĂ€ger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Priset kommer att delas ut under Folk och kultur som startar i dag och som genomförs digitalt. De tre nominerade till priset, Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas, kommer att hĂ„lla varsitt föredrag och en paneldebatt om journalistik och yttrandefrihet kommer att genomföras. Det hela kommer att sĂ€ndas live pĂ„ ekuriren.se.

– Folk och kultur kĂ€nns som en bra inramning för att dela ut priset och vi hoppas pĂ„ en bra publik om Ă€n digital, sĂ€ger Anders Frostell.

HÀr hittar du livesÀndningen.

Anders Frostell Àr ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.
Anders Frostell Àr ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!