Gymentreprenören Divar Matte satsar i Nyfors

Gymmet Teamporty i Nyfors hjälper atleter från olika sporter att förbättra sin fysik. Bland kunderna finns flera fotbollsklubbar.

Divar Mattes gym ligger på Norra Brogatan 7 i Nyfors.

Divar Mattes gym ligger på Norra Brogatan 7 i Nyfors.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2022-02-17 20:02

– Det här är ett high performance-gym. Det är ett koncept som handlar om att lägga fokus på atleter och att träna som atleter. Vi bedriver mycket funktionell träning. Det handlar om att i ett gym efterlikna situationen som idrottarna upplever i sina sporter med hjälp av till exempel kabelmaskiner, viktvästar och skivstänger, säger Divar Matte som driver gymmet tillsammans med Savan Gilijana. 

Savan sköter administrationen och Divar tar hand om träningen. Gymmet är 270 kvadratmeter stort och ligger på Norra Brogatan 7 i Nyfors. 

– Gymmet ska vara ett performance-gym för olika idrotter, men framförallt för fotboll, för att utveckla idrottsnivån i Eskilstuna, säger Divar Matte.

Kunderna har bland annat tillgång till sandträning där de kan träna snabbhet eller kondition. Gymmet har även en konstgräsyta för all typ av träning. 

– Vissa spelare har valt att köra teknik och såna saker. Då lägger jag fram koner och kör passningar just för att det ska bli så funktionellt som möjligt. På gräset kan man även köra olika typer av spänstövningar, säger Divar. 

På gymmet finns ett litet antal maskiner av hög kvalitet, bland annat en kabelmaskin med lufttryck som mäter explosiviteten i rörelserna. 

– Den maskinen hittar du i Barcas gym, i Juventus gym, du hittar den hos AIK, säger Divar.  

Gymmet erbjuder även skadeförebyggande träning och rehabträning. Det vänder sig även till kunder som inte är elitidrottare, men som vill träna som atleter. 

– Det kan vara motionärer som helt enkelt vill förbättra hälsan och kanske förändra vikten.

Divar har tidigare spelat fotboll i bland annat City och AFC. Han har en kandidatexamen från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm och har jobbat som idrottslärare på Björktorpsskolan. Han har även anlitats som fystränare av IFK och AFC. Då hyrde han in sig på andra gym. 

– De hade inte den utrustningen som jag ville ha. Min dröm var att ha ett eget ställe med utrustning för elitidrottare. Eftersom det inte fanns något sånt ställe i Eskilstuna tänkte jag: 'Varför inte göra det själv?' Så jag investerade allt jag hade i den här lokalen eftersom det är det här jag älskar att göra. 

Gymmet öppnade i november 2020.

– Det visade sig vara ett bra beslut. Det växer hela tiden. Förra året hade vi åtta klubbar som körde här. Det har gått bra för att vara mitt i coronakrisen. Vi har fokuserat väldigt mycket på personlig träning så det har inte varit något problem att hålla avstånd. 

– Jag har avtal med klubbar som AFC, IFK, City, Kvicksund och Eskilstuna Basket. 

Gymmet samarbetar med fritidsgården i Nyfors. 

– Jag har haft utsatta ungdomar här som har kört kampsport och styrketräning genom kommunen. Den frågan är väldigt viktig. 14-åringar som är kriminella är det för att de inte har något att göra. Om de då kan komma hit och använda sin energi till något bra kommer kriminaliteten att minska. 

Divar kom till Sverige med sin familj 2009. Han har tillbringat en stor del av sin uppväxt i Skiftinge.

– Jag kommer själv från en ort och vet hur det är, säger han. 

– Nu är jag 25 år gammal och har gjort en stor investering i det här. Jag fick inget gratis från början utan fick spara ihop pengar efter plugget. När jag har återhämtat mig från den här investeringen och den här lokalen är full ska jag börja fundera på vad det finns för andra lokaler. Målet i framtiden är att expandera, men just nu trivs jag bra här.

Divar Matte visar en kabelmaskin med lufttryck som mäter explosiviteten i rörelserna.
Divar Matte visar en kabelmaskin med lufttryck som mäter explosiviteten i rörelserna.
Teamporty Training Center

Teamporty Training Center är ett high performance gym som hjälper atleter från olika sporter att förbättra sin fysik. Bland kunderna finns fotbollsklubbarna AFC, City och IFK Eskilstuna. Det samarbetar även med fritidsgården i Nyfors. Gymmet ligger på Norra Brogatan 7 i Nyfors. Det öppnade i november 2020. Gymmet drivs av Divar Matte och Savan Gilijana. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!