Kommunen står för halva gatukostnaden

Marken och flera vägar i det aktuella området i Hyndevad, där Sandhem ingår, ägs av Sandhems tomtägarförening.

Kommunen kan stå för halva gatukostnaden i Sandhem.

Kommunen kan stå för halva gatukostnaden i Sandhem.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyheter2019-10-07 05:57

När detaljplanen för Hyndevad 22:85 antas blir Eskilstuna kommun huvudman för gator i området Sandhem. Plan- och bygglagen ger en kommun möjlighet att ta betalt för gatukostnader av befintliga och blivande fastigheter i ett område. Kommunen har därför tagit fram en gatuersättningsutredning som nu sänts på samråd.

Tomtägarföreningen har vänt sig till kommunen med en rad frågor gällande bland annat: beräkningsgrund, kostnadsfördelning mellan kommun och boende, samt handlingar som visar en mer specifik  kostnadsfördelning för vägarbetet.

Karin Israelsson, markstrateg på avdelningen fastighet och exploatering, vill inte lämna några uppgifter om ärendet till tidningen.

– Vi håller som bäst på att sammanställa ett mejl till tomtägarföreningen och det sker så skyndsamt som möjligt. Innan vi svarat dem kommer vi inte prata med tidningen, säger hon.

Eskilstuna kommun lutar sig mot ett avgörande i regeringsrätten från 1991, där nyttan av nya gator anses vara mindre för befintliga fastigheter än för nytillkomna. Rätten anser det rimligt att nytillkomna fastigheter bär en större del av kostnaderna. 

Inom omvandlingsområden kompliceras fördelningen av gatukostnaderna av att vissa fastigheter har funnits i området sedan länge och redan har tillgång till väg.

– I gatukostnadsutredningen har det funnits skäl att halva kostnaden för gatuläggning stannar på kommunen och den andra halvan är den som fördelas på fastighetsägarna inom området, skriver Karin Israelsson i beslutsunderlaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!