Det bombade ordet Àr inte fritt

Åke WredĂ©n.

Åke WredĂ©n.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-10-23 19:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För fem Är sedan mördades den journalist som i ett av EU:s medlemslÀnder flitigast granskat en utbredd korruption Mordvapnet var en bilbomb. Landet Àr Malta.

Fem Är senare har tvÄ av de skyldiga, tvÄ bröder, till sist fÄtt lÄnga fÀngelsestraff. De hade erkÀnt att det var de som hade placerat bomben i bilen, vid Daphne Caruana Galizias bostad.

Hon hade lĂ€nge arbetat med att dra fram skumrask i ljuset pĂ„ Malta, under senare Ă„r i en blogg med namnet Running Commentary. I likhet med journalister pĂ„ bland annat SĂŒddeutsche Zeitung i MĂŒnchen hade hon arbetat med det enorma material om brevlĂ„debolag och svarta pengar som 2015 kom ut frĂ„n en ”advokatfirma” i Panama.

Bland Panamafynd hon hann skriva om innan attentatet fanns mörklagda bolag i skatteparadis som sades vara knutna till den sedermera avsatte premiÀrministern, samt bÄde hans hustru och hans stabschef, samt energiministern. Pengar skulle ha kommit till ett sÄdant Panamakonto frÄn hÀrskarfamiljen i Azerbajdzjan.

Med hjÀlp av kriminalpolis frÄn andra lÀnder och av undersökande journalistik i medier pÄ andra hÄll i Europa kunde en del av bakgrunden till mordet klarlÀggas. De dömda hade varit hÀktade ett bra tag, fast domen kom ÀndÄ plötsligt och nÄgot överraskande. Men de Àr underhuggare.

SÄvÀl en misstÀnkt anstiftare som en misstÀnkt anskaffare av sprÀngladdningen Àr utpekade men har Àn sÄ lÀnge, efter fem Är, inte stÀllts till svars. Detta har pÄpekats i ett uttalande i förra veckan frÄn en lÄng rad pressfrihetsorganisationer.

undefined
Daphne Caruana Galizia hade lÀnge arbetat med att dra fram skumrask i ljuset.

Malta Ă€r ett EU-land, ett av de som likt Cypern satt i system att snylta pĂ„ större lĂ€nder i gemenskapen. En finansminister i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen kallade för nĂ„gra Ă„r sedan landet för ”ett slags Panama i Europa”. Ett sĂ„dant land kĂ€nnetecknas av ett svagt rĂ€ttsvĂ€sende, lagar som Ă€r gynnsamma för penningtvĂ€tt sant mycket dĂ„liga villkor för det fria ordet,

ObekvÀma tidningar och journalister har pÄ Malta kunnat jagas med störtskurar av stÀmningar som det Àr pÄfallande dyrt att försvara sig mot. Metoden förekommer Àven pÄ andra hÄll, bland annat har den anvÀnts mot oppositionspress i Polen.

SĂ„dant försvĂ„rar granskning av korruption. Daphne Caruana Galizia hade, bara det Ă„r hon blev mördad, utsatts för ett par tjog stĂ€mningar. Men hon hade lyckats hĂ„lla sin lilla nĂ€tbaserade korruptionskritiska nyhetsförmedling i gĂ„ng – tills lejda mördare slog till.

NÀr Sverige nu snart ska fungera som EU:s ordförandeland bör det vara en uppgift att stötta arbetet med att motverka att vissa EU-lÀnder undergrÀver demokratiska friheter eller skadar andra medlemslÀnder genom att vara baser för penningtvÀtt och annat skumrask. Ungerns och Polens angrepp mot pressfrihet och rÀttsstat mÄste mötas med bestÀmda motÄtgÀrder.

Malta Ă€r ett exempel av annan art. Den hĂ€r sammanfattningen gjordes 2017 av den schweiziska kvalitetstidningen Neue ZĂŒrcher Zeitungs, redaktör i Rom, Andrea Spalinger. ”Det politiska systemet pĂ„ Medelhavsön Ă€r genomkorrumperat 
 [Den Ă€r] inte bara populĂ€rt mĂ„l för skattesmitare och penningtvĂ€ttare, utan Ă€ven knutpunkt för internationell knarkhandel och smuggling av vapen och prostituerade.”