Ukraina har förtjÀnat sin EU-chans

Foto: LNB

GÀstkrönika2023-12-19 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Konstruktiv frÄnvaro. SÄ kallas tydligen Viktor Orbåns sorti ut ur sammantrÀdesrummet i Bryssel, vilket gjorde att EU kunde ge grönt ljus till förhandlingar om medlemskap för Ukraina och Moldavien. Det blev inget ungerskt veto.

Vad som ligger bakom den plötsliga vÀndningen lÀr komma fram tids nog. Men manövern var uppenbart vÀl förberedd. Orbåns beslut vÀvdes i samband med mötet in i den ungerska regeringens sociala medier-kommunikation, med en vÀlredigerad video dÀr premiÀrministern förklarar sin hÄllning. Ukraina Àr inte redo för förhandlingar men om 26 lÀnder tycker annorlunda sÄ ska Ungern inte stÄ i vÀgen, menar han.

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz nÀrmast teatraliska uppmaning till Orbån att gÄ ut frÄn mötet, Ätergiven av flera kÀllor till Euractiv och Politico, talar ocksÄ för att det hela var överenskommet.

OrbĂĄn fick sin lĂ„nga stund i rampljuset, inklusive fototillfĂ€llen med EU:s tungviktare, och har kunnat presentera sig sjĂ€lv för hemmaopinionen som en viktig europeisk spelare. Fick Ungerns auktoritĂ€ra ledare nĂ„got utöver det? 

Kommissionen meddelade pÄ onsdagen att man hÀver blockeringen av drygt tio miljarder euro som har hÄllits inne för Ungern. Det förklaras med att Ungern ska ha tagit vissa steg mot mer politiskt oberoende domstolar.

Över 20 miljarder euro Ă€r dock fortsatt frysta. För att fĂ„ dem mĂ„ste Ungern bland annat skriva om den sĂ„ kallade lagen till skydd mot barn, som i praktiken tvingar fram ett osynliggörande av sexuella minoriteter i offentligheten, bringa sin asyllagstiftning i linje med EU-rĂ€tten och garantera akademisk frihet.

Var de tio miljarderna ett sÀtt att köpa Orbåns retrÀtt? Nej, sÀger Kommissionen, de tvÄ sakerna har inte med varandra att göra. Ja, sÀger kritiska Europaparlamentariker frÄn liberala, gröna och socialdemokratiska grupper. De fÄr stöd frÄn tunga instanser som Amnesty och ungerska Helsingforskommittén som menar att de ungerska lagÀndringar som Kommissionen lutar sig mot Àr otillrÀckliga och inte ger sÀrskilt mycket rÀttsstat.

 

Till saken hör att Viktor Orbåns rÄdgivare Balåzs Orbån (ej slÀkt) nyligen i klartext talat om frislÀppta EU-medel som villkor för Ungerns medgörlighet om Ukraina. Han syftade dÄ pÄ EU:s ekonomiska Ukrainastöd, som Ungern ocksÄ motsatt sig, inte pÄ Ukrainas medlemskapsförhandlingar. Orbån-regeringen fortsÀtter blockera Ukrainastödets 50 miljarder euro och hÀr bör inte EU backa en millimeter. Det finns Ànnu lite tid och till skillnad mot medlemskapsfrÄgan kan EU-lÀnderna hÀr runda Ungern genom att anslÄ pengar till Ukraina pÄ mellanstatlig vÀg.

Alla förstÄr att ett ukrainskt EU-medlemskap ligger lÄngt fram i tiden. Men det viktiga nu Àr rörelseriktningen dÀr EU-förhandlingar blir en stark kraft för fortsatta demokrati- och marknadsreformer. Det var Ukrainas strÀvan att ingÄ i kretsen av europeiska demokratier som utlöste Majdanprotesterna för tio Är sedan. Det var den som gav rysk aggression, men Àven ett mer demokratiskt Ukraina, mer öppna grÀnser vÀsterut och nu utsikter till ett medlemskap i EU.

Ukraina har levererat och det har EU ocksÄ.
 

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen