En förlorad mandatperiod för gruvorna

.

.

Foto: Sörmlands Media

GÀstkrönika2021-05-06 19:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Enligt sĂ€gnen var kobolden en dvĂ€rg eller ett bergsrĂ„ som stal vĂ€rdefulla mineraler frĂ„n mödosamt uthuggna gruvor. IstĂ€llet placerade varelsen ut vĂ€rdelös "koboldmetall”. 



Kobolt, det metalliska grundĂ€mnet som Ă€r uppkallat efter kobolden, har dock visat sig vara allt annat Ă€n vĂ€rdelöst. TvĂ€rtom Ă€r det en viktig bestĂ„ndsdel i exempelvis batteritillverkning för elbilar. Tillsammans med ett fĂ„tal andra metaller och mineraler har kobolten pekats ut som en nyckel i klimatomstĂ€llningen. 

Det Àr av det skÀlet som Moderaternas Lars HjÀlmered skriver om gruvfrÄgorna i SvD (18/4). Han kritiserar med rÀtta regeringens passivitet, som inte bara lett till att Sverige fallit frÄn plats Ätta till plats trettiosex i en internationell ranking av vÀrldens gruvnationer, utan framför inneburit att flera stora gruvprojekt dragits i lÄngbÀnk. Som HjÀlmered skriver lÄg Bolidens ansökan om att bryta koppar i Laver redo för regeringsbeslut i flera Är, innan man till sist smög ut ett negativt besked dagen innan julafton förra Äret. Flera andra tillstÄndsprocesser ligger pÄ samma vis i Äratal utan att nÄgot hÀnder.



Som ett brev pÄ posten fick HjÀlmered replik (SvD 26/4) frÄn Naturskyddsföreningen, som tycker att det ska bli svÄrare att öppna gruvor, snarare Àn lÀttare, och att vi borde Ätervinna mer metaller istÀllet. Det Àr tyvÀrr samma kortsynta svar som miljörörelsen ofta kommer med, och som slutar med att metallerna bryts nÄgon annanstans med betydligt sÀmre miljöregleringar och arbetsvillkor. Det finns inte heller nÄgot hinder för att bÄde Ätervinna mer metaller och att öppna nya gruvor.

Naturskyddsföreningens replik Ă€r dock mindre viktig Ă€n regeringens icke-svar. I en intervju (20/4) frĂ„gar SvD nĂ€ringsminister Ibrahim Baylan (S) om frĂ„gan. Han instĂ€mmer i analysen om att vi kommer att behöva mer innovationskritiska metaller och mineraler, men verkar inte ha nĂ„gon brĂ„dska att fĂ„ till nya gruvor. Han resonerar om att tillstĂ„ndsprocesserna blivit för komplicerade men tar inget ansvar för att regeringen förhalar besluten eller bidrar till byrĂ„kratin. En utredning tillsattes först i mars i Ă„r och ska vara klar först efter valet nĂ€sta Ă„r. 



Sverige fortsĂ€tter att förlora mark och kobolten fortsĂ€tter att brytas i Kina eller i Kongo. TyvĂ€rr gĂ„r en mandatperiod till utan nĂ„gra framsteg i gruvpolitiken. 

Joakim Broman Àr fristÄende liberal skribent.