ÄldrebedrĂ€gerierna riskerar hela tilliten i samhĂ€llet

Foto: PĂ€r Fredin

GÀstkrönika2024-03-15 05:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Brist pÄ tillit Àr ett gift som kan drabba alla samhÀllsbyggen. Den som deltar och betalar för sig mÄste kunna lita pÄ att det offentliga levererar vÀlfÀrd och skydd. Det Àr dÀrför utbredd korruption Àr sÄ skadligt. Om medborgarna börjar ta saker i egna hÀnder finns det oftast ingen ÄtervÀndo.

En viktig del av kontraktet har lĂ€mnats till privata aktörer – tillsynen över det som blir kvar nĂ€r allt Ă€r betalt, de besparingar som ska vĂ€xa och ge trygghet till en sjĂ€lv och till kommande generationer. Bankerna förstod sin del av ansvaret nĂ€r de vĂ€xte fram pĂ„ 1800-talet. Pampiga entrĂ©er med pelare mitt i stan, sobra miljöer med lĂ€derfĂ„töljer och dĂ€r bakom tonvis av metall och raffinerade lĂ„sanordningar: kassavalven. Lita pĂ„ oss – hĂ€r Ă€r dina pengar sĂ€kra.

Att besparingarna numera bestÄr av ettor och nollor förÀndrar ingenting i sak. Det Àr fortfarande samma löften, samma kontrakt. Lönen och sedermera pensionen har gÄtt in pÄ samma konto i samma bank. Det blev nÄgra hundra tusen till slut, trots att lönen aldrig varit hög. Barnen blir nog lite överraskade, de vet inte om de dÀr fonderna som tickat pÄ under decennier vid det laget.

Och sÄ sitter nÄgon i badtofflor pÄ spanska solkusten och rycker undan mattan för alltihop, för hela livet. Allt som ÄterstÄr Àr ett svart hÄl och man slutar inte falla. NÄgonstans har man tydligen gjort fel, ansvaret Àr ens eget, men nÀr hÀnde det och hur? Hur kan man bli rÄnad pÄ allt man har, allt man slitit ihop, utan ett enda hot, utan nÄgot vapen?

Uppdrag Gransknings reportage Bedragarna (SVT Play) bildsatte nĂ„got som lĂ€nge varit dolt och skambelagt, bedrĂ€gerier mot Ă€ldre. Trots brottsstatistik som talar sitt tydliga sprĂ„k, trots kĂ€nnedom om alltmer sofistikerade metoder, har det funnits ett element av att ”skylla sig sjĂ€lv” om bedrĂ€geribrotten, sĂ€rskilt hos de drabbade. Hur i hela friden kunde jag vara sĂ„ dum?!

En mellanchef pÄ en storbank grÀt nÀr SVT-teamet visade filmen om hur en Àldre kvinna lurades av de kriminella i Marbella. Han fick mycket kritik för tÄrarna (betala i stÀllet!), men för mig framstod han som en gammaldags bankman. Hela idén med bankverksamhet Àr att skapa relationer som varar genom livets alla skeden. Vem förblir oberörd av att se nÄgon man har en relation med bli misshandlad pÄ ett sÄ utstuderat vis?

Problemet finns högre upp, hos bankledningar och lagstiftare. Veckan efter Bedragarna kallade regeringen (fyra tunga ministrar inklusive statsministern) till presstrĂ€ff för att berĂ€tta att de skulle ha ett möte med representanter för bankerna och Polisen ”för att stĂ€rka arbetet mot bedrĂ€gerier som riktar sig mot Ă€ldre” (regeringen.se 13/2).

Samma problem finns i alla jĂ€mförbara lĂ€nder och Sverige ligger efter med att inse allvaret. Exempelvis i Storbritannien, dĂ€r en Ă€ldre medborgare luras ”var 40:e sekund”, införs i höst en lag, PRS (Payments Systems Regulator), som innebĂ€r att bankerna delar pĂ„ ansvaret efter ett bedrĂ€geri, 50 procent vardera för den dĂ€r pengarna tas och för mottagaren (The Guardian 7/6 2023).

Det finns en rad sÀtt för bankerna att skydda sina kunder mot bedrÀgeri, med beloppsgrÀnser och signalsystem för mönsterbrytande uttag eller överföringar. Det Àr inte raketforskning att skapa ett system som sÀger ifrÄn nÀr en 85-Äring plötsligt fattar intresse för kryptovalutor. Det rÀcker med att man blir tvungen, att det blir mycket dyrt för banken att lÄta bli.

Banker och politiker Ă€r oroliga och ”tar detta pĂ„ stort allvar”. Men de borde vara livrĂ€dda. Om tilliten försvinner kan allt det som byggts upp i generationer snart vara förlorat.

Johan Rudström Àr ledarskribent pÄ Upsala Nya Tidning (lib). Texten Àr tidigare publicerad dÀr