Liberalismen kan aldrig tas för given

Du Àr EU och Europa förklarar EU sjÀlvt ut pÄ stora reklamskyltar ett knappt halvÄr innan valet till EU-parlamentet den 9 juni.

Du Àr EU och Europa förklarar EU sjÀlvt ut pÄ stora reklamskyltar ett knappt halvÄr innan valet till EU-parlamentet den 9 juni.

Foto: Katarina Erlingson

Ledare2023-12-21 18:30
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Du Ă€r EU. Åtminstone enligt unionen sjĂ€lvt. Budskapet trumpetas ut pĂ„ stora reklamskyltar ett knappt halvĂ„r innan valet till EU-parlamentet den 9 juni.

Att göra EU folkligare behövs, inte minst nĂ€r flera partier, framför allt pĂ„ högerkanten, försöker prĂ€nta in att EU Ă€r en stor koloss som hindrar staters sjĂ€lvstĂ€ndighet. 

För den som hyser liberala vĂ€rderingar Ă€r det dĂ€rför sĂ€rskilt viktigt att arbeta för ett folkligare, mer liberalt EU. 

Om man googlar liberalism fĂ„r man upp stora och viktiga ord som öppenhet, tolerans, demokrati, frihet, rĂ€ttvisa och jĂ€mlikhet.   Liberalismen fungerar Ă€ven som en garant för att var och en av oss ska ha rĂ€tt att kritisera makten. Men nĂ€r svenska liberaler ska förklara hur dessa ideal har betydelse i vĂ„r vardag tenderar de ofta att snöa in pĂ„ akademiska utlĂ€ggningar som Ă€r svĂ„ra att ta till sig.

Liberalismen behöver dÀrför, likt EU, bli mer folklig. DÄ duger inte filosofiska och högtravande utlÀggningar pÄ tidningarnas ledar- och kultursidor, dÄ krÀvs ett anslag som griper tag i hjÀrtat hos mÀnniskor.

Liberalismen har – i en mycket bredare bemĂ€rkelse Ă€n vad liberala partier vanligtvis torgför – gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng visat att den Ă€r den viktigaste, och kanske den enda, ideologin som garanterar att vĂ€rlden ska fortsĂ€tta att utvecklas i positiv riktning.

De partier och samhĂ€llsdebattörer som har ett uns av liberalism i sig behöver dĂ€rför ta flera steg framĂ„t för att enkelt och konkret berĂ€tta varför liberalismens grunder Ă€r sĂ„ viktiga.  

Tryck- och yttrandefriheten, förutsĂ€ttningen för öppenhet, tolerans och demokrati, ifrĂ„gasĂ€tts alltmer och behöver försvaras. Kvinnors rĂ€ttigheter behöver fortfarande bevakas vĂ€rlden över, liksom rĂ€ttigheten att fĂ„ vara hur man vill och leva med vem man vill. I den ekonomiska krisens spĂ„r behöver frihandelns och den fria rörlighetens vikt för fortsatt ekonomiskt vĂ€lstĂ„nd och vĂ€lfĂ€rd betonas och förklaras. 

Liberalismen kommer liksom demokratin aldrig att sluta utvecklas. Inte heller kan den för given. 

EU bygger pÄ liberala idéer. Denna ideologiska grund behöver bli tydligare och kommuniceras pÄ ett enklare sÀtt. Inte minst nÀr högerextrema krafter runtom i Europa hotar det europeiska samarbetets existens och kommer att göra det inifrÄn om de lyckas vÀl i valet i juni.

”För demokratin, mĂ„ngfalden och klimatet. Du Ă€r Europa.”

Kan liberala krafter hjÀlpas Ät för att mÀnniskor ska förstÄ det har ocksÄ de liberala vÀrderingarna vunnit terrÀng. Genom att vÀrna EU frÄn mörka krafter kan liberala tankar sÄ smÄningom Äter dominera.