Populistiska osanningar om kÀrnkraften frÄn L

L:s ”kompisar” M och KD röstade NEJ i riksdagen 2019 till att omstarta de stĂ€ngda reaktorerna i Ringhals, pĂ„pekar insĂ€ndarskribenten.

L:s ”kompisar” M och KD röstade NEJ i riksdagen 2019 till att omstarta de stĂ€ngda reaktorerna i Ringhals, pĂ„pekar insĂ€ndarskribenten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

InsÀndare2023-01-12 07:29
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

BetrĂ€ffande L:s insĂ€ndare om nyttan med kĂ€rnkraften ("Billig el krĂ€vs för att behĂ„lla vĂ€lfĂ€rdsstaten" EK 7/1) och vilken politisk sida som bĂ€r avvecklingsskulden och som orsakat elkrisen, sĂ„ framför L med sina ”maktkompisar” nya populistiska osanningar i god stil med sveket om brĂ€nsle och elstödet.

”KĂ€rnkraften Ă€r optimala lösningen pĂ„ elkrisen” pĂ„stĂ„r L felaktigt. Rödgrönas inkompetenta elpolitik har under 8 Ă„r havererat och skapat dagens elkris” vilket Ă€r Ă€nnu en ny lögn för att vĂ€rva röster.

L maskar huvudorsaken till nerlÀggningen. Den baseras pÄ kÀrnkraftens extrema kostnader som gör kÀrnkraft olönsamt och ingen vÄgar satsa utan politisk total enighet.

L gömmer ocksÄ att det fanns en övergripande kÀrnkraftsöverenskommelse med alla partier, till och med L (FP), C, S, Mp, M, KD kring
”Vad ska politiken göra, och vad ska lĂ€mnas över till marknaden?”

Det blev en marknadsfrĂ„ga tills ”lögnvalet” 2022. I dag skall kĂ€rnkraften ges enorma statliga subventioner pĂ„ bekostnad av förnybart som Ă€r billigare Ă€n kĂ€rnkraft och gĂ„r snabbare att bygga ut.

L maskar att det faktiskt finns en gĂ€llande folkomröstning som röstade NEJ till livsfarliga kĂ€rnkraften. 

L nÀmner inte radioaktiva avfallsfrÄgan som Ànnu inte Àr garanterat löst efter 40 Är och den kommer utan sÀker lösning att skapa kriser för generationer. L verkar sakna ansvar för framtiden.

L, glöm ej heller sanningen att ”kompisarna” M och KD röstade NEJ i riksdagen 2019 till att omstarta de stĂ€ngda dyra reaktorerna i Ringhals. Fakta Ă€r Ă€ven att M-”kompisen” Borg höjde kĂ€rnkraftens negativa effektskatt mest, inte S. 

I sjÀlva verket har det varit mÄnga delaktiga kockar, inklusive L, om den soppa som blev 2022 Ärs energikris framkallat av RyssdÄren och korkade EU-avtal dÀr högt gaspris bestÀmmer priset pÄ el.

Politiken mÄste vara sanningsenlig och vÀlgrundad Àven med högerstyre. SkÀms pÄ er!