Infria löften att satsa pÄ primÀrvÄrden

PrimÀrvÄrden behöver fler lÀkare för att bedriva den sjukvÄrd vi alla vill ha, inte fÀrre, sÀger skribenterna bekom insÀndaren.

PrimÀrvÄrden behöver fler lÀkare för att bedriva den sjukvÄrd vi alla vill ha, inte fÀrre, sÀger skribenterna bekom insÀndaren.

Foto: isabell Höjman/TT

InsÀndare2023-11-07 08:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Regionens politiker har under decennier utlovat satsningar pĂ„ primĂ€rvĂ„rden och fast lĂ€kare för Sörmlands invĂ„nare. Det Ă€r klokt och rĂ€tt tĂ€nkt, men var Ă€r resurserna som möjliggör detta? Verkliga satsningar har uteblivit och löften riskerar att bli tomma ord. Patienterna och personalen betalar priset. 

Det Àr vÀlkÀnt att en stark primÀrvÄrd med kontinuitet mellan personal och patienter Àr det mest effektiva sÀttet att anvÀnda vÄra skattepengar. Besöken till akutmottagningarna minskar, liksom behovet av inlÀggningar pÄ sjukhusen. Till och med dödligheten i befolkningen minskar om resurserna anvÀnds pÄ detta sÀtt.

Trots mĂ„ngĂ„rig underfinansiering och personalbrist diskuteras nu ytterligare neddragning av hyrpersonal under nĂ€sta Ă„r. HyrlĂ€kare i stĂ€llet för fasta specialister i allmĂ€nmedicin (=distriktslĂ€kare) Ă€r en tillfĂ€llig lösning. MĂ„let Ă€r förstĂ„s att ha fasta distriktslĂ€kare sĂ„ att vĂ„ra patienter fĂ„r en namngiven fast lĂ€kare. Men i vĂ€ntan pĂ„ detta Ă€r en inhyrd lĂ€kare bĂ€ttre Ă€n ingen alls.

En neddragning, eller en utebliven satsning, kommer med stor sannolikhet att leda till att vi inte kan erbjuda tillrÀckligt mÄnga besökstider för vÄra multisjuka Àldre, fÀrre hembesök till de som behöver det och sÀmre tillgÄng pÄ lÀkare pÄ vÄra Àldreboenden (ja, det Àr distriktslÀkarna som rondar pÄ vÄra Àldreboenden i hög utstrÀckning) det vill sÀga sÀmre tillgÄng pÄ vÄrd för dem som behöver den som mest. SÄ vill vi inte ha det!

Den höga arbetsbelastningen pĂ„ vĂ„rdcentralerna Ă€r redan i dag en patientsĂ€kerhetsrisk. LĂ€karna beskriver Ă€ven ökad etisk stress. Man tvingas, pĂ„ grund av bristande resurser, fatta medicinska beslut som man egentligen inte vill stĂ„ bakom. Enligt LĂ€karförbundets enkĂ€ter ser mĂ„nga lĂ€kare i primĂ€rvĂ„rden ingen annan utvĂ€g Ă€n att arbeta deltid för att inte sjĂ€lva bli sjukskrivna. Man övervĂ€ger att byta specialitet eller helt sluta som lĂ€kare. Det kan vi inte tillĂ„ta! PrimĂ€rvĂ„rden behöver fler lĂ€kare för att bedriva den sjukvĂ„rd vi alla vill ha, inte fĂ€rre!

Enligt Socialstyrelsen riktlinjer Ă€r det rimligt med 1 100 invĂ„nare per specialist i allmĂ€nmedicin, för att kunna ge vĂ„rd med kontinuitet, god kvalitet och bevarad patientsĂ€kerhet. Denna verklighet blir alltmer avlĂ€gsen med den resursminskning vi befarar.

Vi som arbetar i primÀrvÄrden, och för all del i hela sjukvÄrden, vet att det finns en stor vinst i att optimera första linjens sjukvÄrd. Att bygga en stabil grund som hÄller för pÄfrestningar och tar hand om sjuka patienter sÄ nÀra hemmet som möjligt. Vi kan se hela mÀnniskan i sitt sammanhang och ge en vÄrd som Àr anpassad efter just den personens behov.

Vi vill ta hand om Sörmlands invÄnare fullt ut och leverera en god och jÀmlik vÄrd. Ge oss förutsÀttningarna!