Hedra Förintelsens offer med handling

Ett minne hedras bäst genom att arbeta för att någonting liknande aldrig ska ske igen. Skriver Ung Vänster i Eskilstuna. Bilden är från manifestation mot rasism i Stockholm.

Ett minne hedras bäst genom att arbeta för att någonting liknande aldrig ska ske igen. Skriver Ung Vänster i Eskilstuna. Bilden är från manifestation mot rasism i Stockholm.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Insändare2020-11-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För 82 år sedan, den nionde november 1938, gick tyska nazister till systematisk attack mot synagogor och judiska butiker. Under natten – som fått namnet Kristallnatten – dödades 400 judar och händelsen blev i många avseenden startskottet för Förintelsen. Under Förintelsen dödade nazisterna sex miljoner judar, och ytterligare miljontals människor – däribland romer, homosexuella, och personer med funktionsvariationer – föll offer för nazismens terror. 

I dagens Sverige ser vi hur rasismen vinner mark såväl hos allmänheten som i riksdagen samt hur grupper ställs mot grupper utifrån helt felaktiga problemformuleringar. Främlingsfientlighet har alltid varit ett effektivt sätt för högern att så missämja inom arbetarklassen och andra förtryckta grupper, allt för att minska möjligheterna för deras enade mobilisering. För att avskaffa den rasistiska samhällsordningen måste vi genomskåda högerns lögner och se att vår gemensamma fiende finns i systemet – inte i människor med annan hudfärg, etnicitet eller religion. Låt dem inte splittra oss!

Ett minne hedras bäst genom handling. Ett minne hedras bäst genom att arbeta för att någonting liknande aldrig ska ske igen. Det är därför vi i Ung Vänster aldrig låter rasismen och nazismen stå oemotsagd. Tillsammans med andra inom den antirasistiska rörelsen gör vi allt vi kan för att det ska vara jobbigt att var nazist. Vi river ned propaganda och visar vår närvaro när nazismen sprider sitt hat. Vi organiserar oss, organiserar oss för en värld fri från rasism och nazism. Gör det du med.