Gör sparandet enkelt och rättvist beskattat

Städa upp i träsket och gör sparandet enkelt och rättvist beskattat, skriver signaturen "Småsparare".

Städa upp i träsket och gör sparandet enkelt och rättvist beskattat, skriver signaturen "Småsparare".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-06-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående ledaren "Alex Voronov: Staten behöver inte mata sparare med guldsked" publicerad den 2:a juni.

Jag håller med Alex Voronovs ledare om ISK den 2:a juni i mycket. Det som borde hända tycker jag är att schablonbeskattningen avskaffas. Värdeökningen på fonder och aktier kan beskattas som ränta det vill säga med 30 procent. Om det går åt andra hållet, avdrag med 30 procent.

Felet med schablonbeskattning är att sparade pengar beskattas även om det går bakåt- eller om de bara finns på kontot men inte investerats. Det vore bättre att konstruera en sparform där man tar resultatet av värdepappersutvecklingen på årsbasis rakt av och sedan blir det över- eller underskott.

Rätt med ISK är att man inte som med aktie/fondkonto behöver redovisa varje köp och försäljning - som ju vid månadssparande kan vara helt hopplöst att hålla reda på, den dag man säljer. Resultatet skall då vara bankernas/mäklarnas ansvar att redovisa till skattemyndigheten.

Man behöver inte vänta på vinst vid försäljning - beskatta värdeförändring av fonder och aktier årsvis och låt folk göra omplaceringar, insättningar och uttag utan att behöva bekymra sig om deklarationen.

Schablonbeskattning - oavsett värdeförändring - gäller också kapitalförsäkringar, på ungefär samma nivå som ISK. Städa upp i träsket och gör sparandet enkelt och rättvist beskattat.