Enkel vÀg till att hjÀlpa Ukraina

Ukraina Àr i stort behov av hjÀlp. Bilden Àr tagen i Bucha.

Ukraina Àr i stort behov av hjÀlp. Bilden Àr tagen i Bucha.

Foto: Ola Torkelsson (TT)

InsÀndare2023-12-20 17:45
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Glöm inte Ukraina inför Ärets julklappsutdelning. Deras postoperatör har vÀdjat till omvÀrlden om att skicka förnödenheter till Ukrainas folk. Och du kan enkelt bidra med hjÀlppaket, via den genvÀg som ligger pÄ Björksgatan i Eskilstuna.

Trots farorna fortsÀtter den ukrainska posten att utföra sitt samhÀllsuppdrag, sÄ mycket som möjligt. För att underlÀtta vardagen för folket. Trots att mÄnga delar av landets distributionsvÀgar ligger nere. Trots alla andra konsekvenser som kriget orsakar.

Sverige kan hjÀlpa Ukraina pÄ mÄnga sÀtt och ett enkelt stöd som du sjÀlv kan ge Àr att sÀnda förnödenheter. Det Àr dessutom fraktfritt, om du lÀmnar in ett sÄdant hjÀlppaket pÄ nÄgot av Postnords företagscenter. I Eskilstuna ligger centret pÄ Björksgatan 5. I sÄ fall fÄr inte paketet vÀga mer Àn 20 kilo och inte vara större Àn en vanlig flyttkartong. Men det gÄr att skicka upp till tvÄ fraktfria hjÀlppaket per gÄng.

DÀrifrÄn skickas din gÄva vidare till Polen och tas emot av Ukrainas modiga postoperatör, som för paketen vidare till vuxna och barn som Àr kvar i Ukraina. HjÀlporganisationer ser till att förnödenheterna gÄr till de mest behövande.

Ukrainska posten har en lista över de mest kritiska varorna som folket behöver, dÀr nÀmns bland annat torr frukt, nötter och proteinbars. Mat som inte krÀver tillagning eller speciella temperaturförhÄllanden. Hela listan finns pÄ Postnords hemsida och andra exempel Àr handskar, strumpor, underklÀder och varma skor. Och sist men inte minst, för de minsta: barnleksaker.

GÀllande gÄvor till barnen Àr det viktigt att tÀnka pÄ rÄden i Sverige. Om att undvika begagnade barnleksaker med mjukplast, lösa smÄdelar, skadade sladdar och osÀkra batteriluckor. Inför Ärets julhandel har svenska myndigheter tagit fram rÄden om barnleksaker, dÀr finns vÀgledning som passar att följa vid gÄvor till Ukrainas barn. Du hittar en hjÀlpsam checklista pÄ Konsumentverkets hemsida.

Om man inte har möjlighet att skicka ett paket sÄ kan man sprida ordet om hjÀlppaketen. Men mÄnga svenskar har möjlighet att stötta de blÄgula familjerna, som kÀmpar för att överleva i kriget och barnen som drömmer om trygghet.

SĂ„ nĂ€r vi i Sverige fyller vĂ„ra hem med dofter av pepparkakor och glögg, sĂ„ bör vi bidra till att Ukrainas folk har tillrĂ€ckligt med mat och nödvĂ€ndiga behov uppfyllda. Även efter julen. För Ukrainas nöd Ă€r stor, sĂ€tten att hjĂ€lpa till pĂ„ Ă€r mĂ„nga. Och vad gĂ€ller hjĂ€lppaketen sĂ„ kan dessa skickas Ă„ret runt.