Är vi redo för krig?

Ett norsk F-35-plan lyfter i Keflavik pÄ Island.

Ett norsk F-35-plan lyfter i Keflavik pÄ Island.

Foto: EyĂŸĂłr Árnason (TT)

InsÀndare2024-02-13 14:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I tv-programmet Suhonen & Lifvendahl den 31 januari var temat "Är vi redo för krig?”. Medverkade gjorde ocksĂ„ Pierre Schori. Han avlĂ€gsnade sig frĂ„n temat och i stĂ€llet Ă„tergick han till tiden före beslutet om Nato-medverkan och ansĂ„g att vĂ„rt land fortsatt skulle vara neutralt och alliansfritt. Vidare uppgav han att USA lovat oss att ”dĂ„ kommer vi”. Med andra ord, i stĂ€llet för Nato skulle vi i hĂ€ndelse av krig skyddas av USA. Han varnade dĂ€refter för om Trump blir vald sĂ„ skulle nog inte USA kunna hĂ„lla det löftet. Var finns tanken om solidaritet, Ă€r frĂ„gan som Ă„terkommer.

"Ni talar bara om krig", fortsatte han, "inte om fred". Nej, temat var ju Ӏr vi redo för krig?”, det betyder ju inte att man inte kan tala om fred i nĂ€sta program.

Tanken pĂ„ MĂŒnchenöverenskommelsen kom. Den slöts i MĂŒnchen 30 september 1938 av Nazityskland, Storbritannien, Frankrike och det fascistiska Italien. En stor del av Europa firade överenskommelsen som ett sĂ€tt att förhindra ett stort krig pĂ„ kontinenten. I dag betraktas MĂŒnchenöverenskommelsen allmĂ€nt som en misslyckad eftergiftshandling, och termen har blivit "ett ord för meningslösheten i att blidka expansionstĂ€nkande totalitĂ€ra stater." 

Chamberlains utrikespolitik frĂ„n 1937 till 1940 baserades pĂ„ Storbritanniens premiĂ€rminister Neville Chamberlains engagemang för "fred i vĂ„r tid" Han ansĂ„g att överenskommelsen bara var upptakten till en större lösning dĂ€r hela Europa kunde finna fred. ”I morse hade jag ett nytt samtal med den tyske förbundskanslern, herr Hitler, och hĂ€r Ă€r tidningen som bĂ€r hans namn sĂ„vĂ€l som mitt", sade han och viftade med bladet till publikens jubel. 

Men herr Hitler konstaterade, "Jag sĂ„g mina fiender i MĂŒnchen, och de Ă€r maskar". Vilket fick Hitler att tro att de vĂ€stallierade inte skulle riskera krig över Polen Ă„ret dĂ€rpĂ„. 

FörhÄller det sig fortfarande sÄ att "Munchenöverenskommelsen" har blivit ett ord för meningslösheten att blidka totalitÀra stater som önskar expandera? I dag önskar mÄnga att fredsförhandlingar skulle bli aktuella mellan Ryssland och Ukraina.