Syftet är uppnått, därför pausas Fairtradegruppen

Många livsmedel som köps in av kommunen är i dag Fairtrademärkta, skriver direktören för social hållbarhet.

Många livsmedel som köps in av kommunen är i dag Fairtrademärkta, skriver direktören för social hållbarhet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2023-04-05 08:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Styrgruppen behövs för arbetet med hållbarhet" i EK 21/3.

Fairtrade har gett goda resultat för Eskilstuna kommun när det gäller etiska och hållbara inköp. Idag uppgår andelen av Eskilstuna kommuns inköp av Fairtrademärkt kaffe, te, bananer och choklad till nära 100 procent och kommunens inköp har legat stadigt på dessa nivåer i många år genom att det nu finns tydliga rutiner för etiska inköp och upphandling.

Kommunfullmäktige beslutade 2008 att Eskilstuna kommun skulle ansluta sig till Fairtrade City. Märkningen garanterar att varan har producerats under villkor som uppfyller vissa etiska och sociala krav för odlare och anställda. Syftet med Eskilstuna kommuns diplomering var att stärka arbetet med etisk konsumtion i form av produkter som uppfyller krav motsvarande Fairtrade.

Detta syfte är nu uppnått och Eskilstuna kommun har en tydlig ambition att fortsätta bidra till en hållbar konsumtion. Hur arbetet ska bedrivas framåt kommer att tydliggöras i årsplaneringen inför 2024 som kommunfullmäktige beslutar om i juni. Fram till dess har kommunens medverkan i den lokala styrgruppen för Fairtrade pausats.

Självklart välkomnas fortsatt lokalt engagemang och samarbete i Eskilstuna från övriga deltagare i styrgruppen gällande Fairtrade.