Storsatsning på unik anläggning i Kjula

Nästa vecka inviger Arver sin nya verkstadsanläggning i Kjula logistikpark. Har internt reningsverk som återanvänder allt vatten.

– Vi kallar vårt koncept One-stop-shop. Vi kan erbjuda tvättad bil, service och besiktning på en och samma plats, och på samma gång, säger Tommy Daniels, fastighetsansvarig på Arver lastbilar.

– Vi kallar vårt koncept One-stop-shop. Vi kan erbjuda tvättad bil, service och besiktning på en och samma plats, och på samma gång, säger Tommy Daniels, fastighetsansvarig på Arver lastbilar.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2019-10-11 07:24

Arver lastbilar har gjort en investering på närmare 60 miljoner kronor i sin nya anläggning.

– Vi äger allt vatten som vi använder. Det är cirka 100 kubikmeter vatten som cirkulerar och renas helt i vårt reningsverk här, säger Tommy Daniels, fastighetsansvarig på Arvergruppen AB.

Anläggningen är på 3 100 kvadratmeter och Arver har Svensk lastbilstvätt och Besikta bilprovning som hyresgäster.

– Vi kallar vårt koncept One-stop-shop. Vi kan erbjuda tvättad bil, service och besiktning på en och samma plats, och på samma gång. Detta för att slippa åka flera gånger till olika platser med sitt fordon.

Det mest anmärkningsvärda är det interna reningsverket som renar och återanvänder allt vatten.

– Reningsverket för sig är inte världsunikt, men däremot hur vi har byggt in det i verksamheten. Vi använder en så kallad indunstare, den kokar vattnet under högt vakuumtryck, vid 82 grader, och destillerar det.

– Bilar som kommer hit kan vara extremt smutsiga. De miljöfarliga ämnen som tvättas bort från fordonen samlas upp i en sluten tank som hämtas av ett ackrediterat avfallsföretag, det kommer alltså aldrig ut i kommunens avloppsledningar. Jag vågar påstå att vi är en av världens renaste lastbilsverkstäder med tvätthall inkluderad.

Tommy Daniels berättar att med indunstaren får de väldigt varmt vatten som de sedan värmer upp delar av lokalerna med samt att vattnet används till tvättning av bilar.

– Det gör att bilarna blir renare än när man tvättar med kallt vatten, det här är vi helt unika med. 

Temperatur, kemikalier, tid och mekanisk påverkan, det ingår i Zinners cirkel (se faktaruta). Allt du tvättar innehar de beståndsdelarna.

– Vi har höjt tvättemperaturen till 25-30 grader i stället för cirka 6 grader. Då sjunker övriga andelar i cirkeln, mindre kemikalier, mindre tid och mindre borsttid.

Arver har grävt ner en 10 kubikmeter stor vattentank dit regnvattnet från taket samlas. Regnvattnet används sedan för att balansera upp nivåerna i buffertsystemet då vattnet avdunstar, mest på sommaren.

– Vi behöver inte köpa kommunalt dricksvatten för att tvätta bilarna, som så många andra. Vi har ett enormt hållbarhetstänk och det är väldigt roligt med en ägare och företagsledning som tar ansvar för miljön.

I taket finns det strålningspaneler för effektivare uppvärmning av lokalerna.

– Det är jätteeffektivt, vi har minskat uppvärmningskostnaden med 15-20 procent. Att ta in stora lastbilar som stått ute i 15 minusgrader kyler anläggningen.

Strålningspanelerna i byggnaden värmer lokalen utan luftrörelse vilket medför att det inte blir lika kyligt för de som vistas här. Arver har satsat på tjockare isolering i väggar och tak vilket gör att de kan behålla värmen i lokalen. De har även planer på att installera solceller i framtiden.

Byggnaden har LED-belysning med närvarostyrning och när personalen går hem och larmar på stängs automatiskt alla funktioner av som inte behöver vara igång.

– Lastbilsbranschen har tidigare ansetts som en smutsig näring, men nu känns det otroligt bra med det vi har åstadkommit. Vi är glada att kunna erbjuda våra kunder det miljövänligaste alternativet på marknaden.

Verkstaden flyttade in den 2 september, nästa vecka är det invigningsvecka och då öppnar även Besikta bilprovning. Svensk lastbilstvätt öppnar senare i höst.

– Det är vårt och våra barns dricksvatten det handlar om, det känns fantastiskt bra med det arbete vi gör.

Indunstaren som renar och återvinner allt vatten som används i anläggningen.
Indunstaren som renar och återvinner allt vatten som används i anläggningen.
Zinners cirkel

Zinners cirkel beskriver rengöringsprocessens verkningsmekanik där fyra viktiga parametrar ingår: processkemikalier som används, maskinens mekanik, temperatur och tid för tvättprogrammet.

Alla fyra parametrar är beroende av varandra, men går också att ändra i storlek. Om en parameter ändras så måste en eller flera av de andra parametrarna också anpassas för att uppnå samma rengöringsresultat.

När temperaturen höjs på vattnet minskas de tre andra parametrarna.

Källa: Miele och Arvergruppen AB

Karta: Williams väg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!