EU ska inte detaljstyra svensk arbetsmarknad

BrandmÀn Àr en yrkesgrupp som pÄverkas av de nya EU-reglerna om dygnsvila. Moderaterna vill att direktivet revideras.

BrandmÀn Àr en yrkesgrupp som pÄverkas av de nya EU-reglerna om dygnsvila. Moderaterna vill att direktivet revideras.

Foto: Joakim Serrander

InsÀndare2024-05-08 06:02
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Europasamarbetet behövs pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt mer Ă€n nĂ„gonsin. Men dĂ„ krĂ€ver det att EU ocksĂ„ klarar av att fokusera pĂ„ frĂ„gor dĂ€r det finns behov av gemensamma lösningar. Detaljregleringar av medlemslĂ€ndernas arbetsmarknader hör inte dit. Socialdemokraternas strĂ€nga krav pĂ„ ett ”mer socialt Europa” banar tyvĂ€rr vĂ€g för mer av EU-regleringar pĂ„ svensk arbetsmarknad.

Att EU-regler om dygnsvila stÀllt till problem för brandmÀn, ambulanspersonal och personliga assistenter har mÄnga noterat via medierapportering. Det handlar om det 20 Är gamla arbetstidsdirektivet som EU-kommissionen klagat pÄ att Sverige inte följer som avsetts. Vilket lett till problem för arbetsmarknadens parter, och nya tolkningar av bestÀmmelserna. UpplÀgget att arbeta mycket i korta perioder, och sedan kompenseras genom sammanhÀngande ledighet, anses inte lÀngre vara okej.

Orimligt. Och tolkningen förstör mest för de yrkesgrupper som direktivet en gÄng skrevs för att vÀrna. Moderaterna gÄr dÀrför till val pÄ att arbetstidsdirektivet ska rivas upp. Om nÄgot har blivit fel Àr den naturliga slutsatsen att det ska Àndras. Och hÀr har det uppenbarligen blivit sÄ fel det kan bli.

Det finns tvÄ mer generella lÀrdomar att dra av de problem som uppstÄtt.

För det första: Konsekvenserna av EU-lagstiftning blir ofta synliga först lÄngt i efterhand. DÀrför bör försiktighetsprincipen alltid tillÀmpas. Det ÄterstÄr exempelvis att se hur EU-direktivet om minimilöner, som kommit pÄ plats den hÀr mandatperioden, lÄngsiktigt pÄverkar svensk lönebildning.

För det andra: EU Àr ytterst sÀllan rÀtt insats för att hantera arbetsmarknadsfrÄgorna. Europas olika arbetsmarknader fungerar pÄ olika sÀtt, och prÀglas av olika traditioner. NÀr gemensamma EU-regler för exempelvis lönebildning tas fram Àr Sverige, och vÄr arbetsmarknadsmodell, extra sÄrbar. Detta varnade vi moderater för nÀr EU:s sÄ kallade sociala pelare antogs, hösten 2017.

Socialdemokraterna och deras toppkandidat HelĂ©ne Fritzon verkar oförmögna att se de hĂ€r orsakssambanden. I stĂ€llet eldar de pĂ„ för nya EU-initiativ inom arbetsmarknadsomrĂ„det. Moderaterna tror pĂ„ Europasamarbetet, men vet ocksĂ„ att medlemslĂ€ndernas arbetsmarknader fungerar pĂ„ olika sĂ€tt och krĂ€ver olika lösningar. DĂ€rför föreslĂ„r vi att arbetstidsdirektivet revideras.